MNOGI su ovih vikenda otvorili ovogodišnju sezonu roštiljanja, a karakterističan miris pečenog mesa počeo se širiti kvartovima. Jedva smo dočekali. No što je sa svima onima koji nemaju vrt, balkon ili roštilj?
Dobra je vijest da se i u običnoj kućnoj kuhinji može pripremiti meso koje će imati okus i aromu kao da je upravo skinuto sa žara. Znamo par trikova koje svakako vrijedi isprobati.
<< Recept za sočna rebarca iz pećnice
Mnogi ovaj korak preskaču. Tava – idealno od lijevanog željeza ili rebrasta grill tava – mora biti jako zagrijana. Kad se ulje doda, mora se odmah razliti od vreline površine, a meso kad dotakne površinu mora zacvrčati. To stvara karameliziranu koricu i okus sličan onome s roštilja.
Meso direktno iz hladnjaka neće se dobro zapeći – hladi tavu i iznutra ostaje "kuhano", a ne pečeno. Ostavite ga 20–30 minuta vani prije pečenja.
Za roštiljski okus, nije dovoljno samo pečenje. Prava fora je u začinima. Dodajte:
Jedna od najvećih grešaka: stalno okretanje i pritiskanje mesa. To ispušta sokove i sprječava stvaranje zapečene površine. Okrenite ga samo jednom, a tekućina iz mesa neka izlazi kasnije, kad je pečeno.
U specijaliziranim trgovinama možete kupiti tzv. liquid smoke – tekući dim koji se koristi u profesionalnoj kuhinji. Dovoljna je kap u marinadu ili pred kraj pečenja za pravi BBQ efekt.
Kao i na roštilju, meso treba odmoriti nekoliko minuta nakon pečenja. Sokovi će se ravnomjerno rasporediti, a okus će biti intenzivniji.