DRAGAN Maloševac Indexov je stručnjak za pizze. Radi kao specijalist hitne medicine u Zavodu za hitnu medicinu Osječko-baranjske županije, a u slobodno vrijeme putuje svijetom i isprobava pizze, o čemu piše u svojoj kolumni Lovac na pizze.
Probao ih je, kako se sam šali, "otprilike milijun", upoznao vlasnike najboljih pizzerija i opsjednut je tajnama pripreme dobre pizze, a sada je za slovenski časopis o Hrvatskoj i hrvatskom turizmu za 2025. godinu napisao svoje preporuke najboljih hrvatskih pizzerija po regijama.
Tekst je izašao i na slovenskom portalu Dober Tek, a mi ga u cijelosti prenosimo u nastavku.
U zadnjih se nekoliko godina hrvatska pizza scena poprilično promijenila, a pizza se već duže vrijeme ne smatra samo "jelom za siromašne" i jeftinim fast foodom. Sve je zapravo pokrenuo Marin Vanjak prije otprilike sedam, osam godina kada je otvaranjem kultne zagrebačke pizzerije O'Hara započelo doba modernih napoletana.
Pizza scenom zavladao je novi trend koji se pojavio i u drugim europskim državama pa su moderne napoletane na neki način potisnule klasične "old school" pizze. Otvoreno je dosta novih pizzerija od kojih većina pravi i poslužuje moderne napoletane, pizze uzdignutih i napuhanih rubova prekrivenih prepoznatljivim crnim flekama s dosta tankom i mekanom sredinom.
Uvođenjem eura cijena pizza u Hrvatskoj doslovno se preko noći udvostručila, ali to očito nije utjecalo na sam razvoj pizza scene budući da se u većini gradova otvorilo dosta novih pizzerija, a rijetko se koja zatvorila.
Neki su gradovi poput Rijeke, Varaždina ili Osijeka u zadnjih nekoliko godina poprilično osnažili vlastitu pizza scenu, a više nema regije u Hrvatskoj koja nema nekoliko dobrih pizzerija u kojima rade iskusni i dobro educirani pizza majstori.
Ako me pitate kakva je situacija po regijama, onda na prvom mjestu moram istaknuti Istru u kojoj se nalazi desetak vrhunskih pizzerija. U Labinu, koji nazivamo hrvatskom Casertom, nalaze se Rumore i Napoli. Osim njih, tu su još i Burra (Plomin), Aquarius (Buje), Maximilian i Tivoli (Pula), Birikin (Nova Vas), Konoba Kažeta (Poreč), Kaos (Umag) i Primizia (Brtonigla).
>> Nazivaju je jednom od najboljih pizzerija u Hrvatskoj. Evo kakve su cijene
Rijeka se doslovno preporodila pa grad koji donedavno nije imao pizzeriju s napoletanama sada ima nekoliko vrhunskih pizzerija kao što su Pirati, Cont i Conca d'Oro. U Opatiji je odlična pizzerija Maya.
>> Pizzu s mortadelom naručio sam u više od 80 pizzerija, nigdje je nisu poslužili ovako
U Dalmaciji moram istaknuti Barezze (Primošten), Pašike (Trogir), Congo i Moritu (Zadar), Azimut, Pizzaholic i Victoriju (Šibenik), Peperoni (Nin), Kapo (Mlini) te splitske Bokamorru, Pizzaferaj i Picasso. Na putu za Dalmaciju u malom mjestu Sinac nalazi se Ruspante, trenutno jedna od najboljih hrvatskih pizzerija. Ne treba zaboraviti ni ogulinsku Anticu.
U Varaždinu su The Family, Angelus i Gardens, a u Varaždinskim Toplicama odlična Bernarda. Zagreb ima najviše kvalitetnih pizzerija od kojih su one s dobrim napoletanama Park, Butler, Toccare, Al Dente, Nautic, Basta, Cortes, Re, Boccone, Franko's, Public, Medena, Pizza Bar Fratelli i Rooftop 215 i L'oro di Napoli.
>> Ova će mi pizzerija otežati posao izrade TOP liste najboljih hrvatskih pizzerija
Zagrebačke pizzerije s tankim hrskavim koricama su Karijola, Duksa, Nu, Veža i Come to Mama, a one s posebnom teksturom tijesta Mrs. Fogg, Papavero, Mime's i Zero Zero. Od pizzerija koje prave dobre old school pizze tu je kultna zagrebačka pizzerija Purger.
>> Ova pizzerija je bila hit u Zagrebu 2000-ih. Posjetio sam je nakon puno godina
U Slavoniji je Osijek grad u kojem je pizza scena doslovno eksplodirala. Tu su Bocconcino, Ventidue, Pepe, Novi Saloon, Astrogarden, Corolla i Sporthouse. Bocconcino je pizzerija s najviše nagrađivanih pizza majstora i trenutno jedna od najboljih hrvatskih pizzerija koja pravi i poslužuje savršenu napoletanu. U Valpovu je Hex, u Vinkovcima Vatikan, u Đakovu Lipizzano, a u Vukovaru Select.
>> Naš pizza majstor ima novo remek-djelo. A cijene pizza u restoranu kreću se od 6 eura
Kad bih morao sastaviti TOP listu, bio bi to vrlo nezahvalan zadatak budući da je sve više dobrih pizzerija u kojima rade iskusni i nagrađivani pizza majstori.
Velike zasluge za razvoj pizza scene uz legendarnog Marina Vanjka i iskusnog Istrijana Josipa Vorića ima Igor Zagajski, APN-ov ambasador koji je u Hrvatskoj uz pomoć Jerneja Berlota, Alena Radanovića i Eugena Pociana organizirao već nekoliko velikih međunarodnih natjecanja pizza majstora.
Sve u svemu, nadam se da nisam nikoga zaboravio, broj pizzerija u Hrvatskoj je velik, a neke od njih zbog nedostatka vremena nisam dosad uspio posjetiti. Pokušat ću to ispraviti i nadoknaditi do kraja ove godine. Pripremam za kraj godine veliku hrvatsku TOP listu pizzerija koju ću objaviti na Indexu na kojem redovito pišem osvrte i kolumne u rubrici Lovac na pizze.