Lidia Bastianich podijelila recept za tradicionalno ljetno jelo koje Hrvati obožavaju

Foto: Shutterstock/FB

LJETO u Hrvatskoj donosi bogatstvo sezonskog povrća, a među brojnim jelima koja obilježavaju tople dane, punjene paprike zauzimaju posebno mjesto na obiteljskim stolovima diljem zemlje. Ovo tradicionalno jelo, spoj sočne paprike i mirisnog nadjeva, omiljeno je među generacijama, a rado ga priprema i slavna kuharica hrvatskih korijena, Lidia Bastianich, koja je ovo jelo često jela kao dijete.

"Dok sam bila dijete, često smo pripremali punjene paprike, a iako ovo jelo vuče korijene iz istočne Europe, kod nas je bilo dio obiteljske tradicije - osobito kad bi paprika bilo u izobilju", napisala je slavna kuharica.

Iako se nadjev obično sastoji od miješanog mljevenog mesa (svinjetine, govedine i teletine), njezina je verzija nešto lakša i koristi se mljevena puretina i dodatak povrća. Lidia dodaje da je recept vrlo jednostavan i svima uvijek uspije, a njezin recept donosimo u nastavku. 

Potrebni sastojci

Za punjene paprike prema receptu Lidije Bastianich trebat će vam:

  • maslinovo ulje
  • luk
  • umak od rajčice
  • origano
  • sol i papar
  • lovorov list
  • stari kruh
  • mrkva
  • tikvica
  • Grana Padano sir
  • peršin
  • jaja
  • mljevena puretina
  • crvene, žute ili zelene paprike.

Kako ih pripremiti

Zagrijte veliki lonac koji je dovoljno velik da u njega stanu sve paprike na srednje jakoj vatri. Dodajte maslinovo ulje, a kad se zagrije, dodajte nasjeckani luk i pirjajte ga dok ne omekša, otprilike 8 minuta. Ulijte pasiranu rajčicu, a bocu isperite s vodom i tu vodu dodajte u lonac. Umiješajte origano, jednu žličicu soli i lovorove listove. Pustite da zakuha pa ostavite da se lagano krčka dok punite paprike.

Stari kruh narežite na kockice pa ih stavite u zdjelu i prelijte toplom vodom da budu prekrivene. Neka se namaču dok ne omekšaju, otprilike 5 minuta. Potom rukama dobro ocijedite višak vode i prebacite kruh u veliku zdjelu. 

Naribanu mrkvu i tikvicu stavite u čistu kuhinjsku krpu i istisnite što više tekućine, pa ih dodajte kruhu. Ubacite i ribani sir, nasjeckani peršin i jaja. Začinite s jednom žličicom soli i s malo papra. Na kraju dodajte mljevenu puretinu i sve dobro izmiješajte da se poveže.

Paprikama odrežite vrhove i očistite unutrašnjost - izvadite sjemenke i bijele opne. Smjesu ravnomjerno rasporedite u paprike. Ako vam ostane nadjeva, ovisno o veličini paprika, oblikujte nekoliko manjih okruglica i zapecite ih u pećnici na 175 °C oko 15 minuta dok se ne stisnu, pa ih potom možete dodati u umak s paprikama.

Paprike pažljivo složite u umak u loncu. Podesite vatru tako da umak lagano krčka, poklopite i kuhajte dok paprike ne omekšaju, a nadjev se potpuno ne skuha - oko 45 minuta do sat vremena. Izvadite lovorove listove i poslužite.

Cijeli recept pronađite ovdje.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.