Kupujete li smrznutu ribu? Evo što stručnjaci kažu - je li to dobro ili ne

Foto: Shutterstock

DANAS sa sigurnošću znamo kako je raznolika i uravnotežena prehrana ključna za održavanje dobrog zdravlja. Jedna grupa namirnica koju nikako ne bismo smjeli zanemarivati u redovnoj prehrani je riba. Riba je izvrstan izvor proteina, omega-3 masnih kiselina i drugih esencijalnih nutrijenata.

Međutim, pristup svježoj ribi može biti ograničen, osobito izvan sezone i na određenim mjestima. Tu se pojavljuje smrznuta riba kao praktična i hranjiva alternativa svježoj. Mnogi ljudi smrznutu ribu smatraju rezervnom opcijom, ali ona je puno više od toga. Smrznuta riba ima mnogo prednosti u odnosu na svježu ribu, a nutritivno je jednako vrijedna. 

Što je s okusom i hranjivim vrijednostima? 

Nije li svježa riba uvijek bolja? Istina je da je smrznuta riba jednako hranjiva kao i svježa riba. Kod ribe koja je pravilno smrznuta odmah nakon ulova nutritivna vrijednost, vlažnost i okus su u potpunosti očuvani. U slijepim testovima okusa koje je provelo Državno sveučilište savezne države Oregon obučeni panelisti su preferirali ribu smrznutu odmah nakon ulova u odnosu na svježu ribu.

To je zato što se danas većina ribe zamrzava izravno na brodu, samo nekoliko minuta nakon što je ulovljena, u jedinicama za brzo zamrzavanje koje održavaju temperaturu daleko ispod one kućnih zamrzivača.

To znači da smrznuta riba zadržava svoju teksturu i okus bolje nego ikad prije, a može biti i mnogo "svježija" od "svježe ribe" koja se ponekad transportira, distribuira i obrađuje tjedan dana ili više.

Naposljetku, duboko zamrzavanje ubija parazite, što smrznutu ribu čini pogodnijom za sushi.

Praktična opcija

S obzirom na to da je riba zamrznuta na vrhuncu svježine, sav njezin okus, hranjiva vrijednost, kao i tekstura, ostaju sačuvani. I sve dok je riba pravilno zamrznuta, nije važno je li masna ili nemasna, je li rezana na debele odreske ili tanke filete.

Kada je riječ o praktičnosti, ništa nije praktičnije od smrznute ribe. Zamislite da je kraj dugog i napornog dana, niste isplanirali večeru, a želite nešto skuhati na brzinu. Smrznuti riblji fileti mogu biti odlično rješenje! Mogu se jednostavno i brzo odmrznuti pod hladnom vodom, a nemasnoj ribi, poput bakalara ili brancina, nije potrebno odmrzavanje.

Ako se odlučite za smrznutu ribu, također povećavate izbor vrsta koje imate na raspolaganju jer ne morate čekati sezonu izlova. Prema National Geographicu, smrznuta riba je i dobra za okoliš jer pomaže u smanjenju otpada i smanjuje resurse potrebne za transport ribe od vode do stola.

Pravilno odmrzavanje

Ribu nemojte prethodno odmrzavati u hladnjaku i prije odmrzavanja je nemojte vaditi iz vakuumiranog pakiranja. Za odmrzavanje koristite samo hladnu vodu iz slavine jer će tako rizik od razvoja bakterija biti najmanji. Kako biste osigurali najbolje rezultate, odmrznutu ribu upotrijebite odmah.

Zaključno, smrznuta riba je prikladna i hranjiva alternativa svježoj. Dostupna je tijekom cijele godine, jednostavna za pripremu i svestrana, a nutritivno je jednako vrijedna kao i svježa. Također je dobra za okoliš i može biti jednako kvalitetna, ako ne i kvalitetnija od svježe ribe. Dakle, sljedeći put kada budete u trgovini, razmislite o kupnji smrznute ribe!

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.