JUTROS smo se, pripremajući kajganu za doručak, baš poveselili svježim rajčicama. Bile su prekrasne i mirisne, no okus i tekstura ispali su pravo razočaranje. Vodenaste rajčice gotovo bez okusa. Sada nam se to već nekoliko puta dogodilo, a takve rajčice najčešće ostavimo za kuhanje. No kako ih još možemo iskoristiti (ili čak popraviti okus), ako su već kao sirove neukusne za jelo?
<< Jednostavan umak od rajčica
Ako ih ipak želite jesti sirove, trik je u dobrom začinjavanju. Narezane rajčice posolite i ostavite 10-ak minuta – sol će izvući vlagu i pojačati okus. Dodajte maslinovo ulje, malo vinskog octa ili limunov sok, svježe mljeveni papar i, ako imate, prstohvat šećera.
Sve to pomaže zaokružiti i naglasiti ono malo okusa što rajčica ima. Svježi bosiljak ili origano dodatno će pridonijeti dojmu da jedete nešto aromatično i mediteransko.
Ako su rajčice brašnaste i teksturom neprivlačne, možete ih naribati i koristiti kao osnovu za bruskete – pomiješajte s češnjakom, maslinovim uljem i začinima i namažite na prepečeni kruh.
Toplina i pečenje čine čuda za rajčice bez karaktera. Ispecite ih u pećnici na 200 °C oko 20 minuta s maslinovim uljem, češnjakom i začinima – dobit ćete koncentriraniji, gotovo karameliziran okus, idealan za umake, pizzu ili kao prilog.
Možete ih narezati i kratko propirjati na tavi pa dodati u jela s tjesteninom, rižom ili u variva. Još jedan trik: iskoristite ih za domaći umak od rajčice uz dodatak konzerviranih pelata ili pirea – svježe rajčice dat će teksturu i svježinu, dok će pelati donijeti jači okus.