Koristite li ga i vi? Sastojak koji daje najmekše palačinke i hrskavo pohanje

Foto: Shutterstock

GAZIRANA voda nije rezervirana samo za osvježenje – u kulinarstvu ima zanimljivu i korisnu ulogu, posebno kada je riječ o pripremi tijesta. Mi se najčešće sjetimo bakinih palačinki koje su bile nenadmašno mekane, a iako im nitko ne zna točan recept, članovi obitelji znaju reći "baka je koristila mineralnu". I mi tako radimo, a evo zašto i kada biste trebali posegnuti za gaziranom vodom u kuhinji.

<< Recept za mekane palačinke

Ključna je za pahuljaste i lagane palačinke

<< Zebra palačinke

U pripremi palačinki, dodavanje gazirane vode smjesi pomaže da one budu mekše, laganije i rahlije. Mjehurići ugljičnog dioksida u gaziranoj vodi stvaraju sitne zračne džepove u tijestu, što tijekom pečenja rezultira prozračnijom i nježnijom teksturom.

Obično se gazirana voda koristi umjesto dijela mlijeka – primjerice, ako recept traži 500 ml tekućine, možete staviti 250 ml mlijeka i 250 ml gazirane vode. Ovo posebno dobro funkcionira kod palačinki bez kvasca ili praška za pecivo, gdje je potrebno postići rahlu strukturu bez dodatnih sastojaka.

Pomaže i kod pohanog, savijača, krafni...

<< Slatka savijača sa sirom

Gazirana voda se često koristi i za pohanje. Mjehurići zraka u vodi čine koricu lakšom i hrskavijom. Uz hladnu gaziranu vodu i brašno (ponekad i kukuruzno), dobiva se savršena, lagana smjesa za pohanje mesa, povrća ili ribe.

I u nekim receptima za vučeno tijesto ili tijesto za savijaču koristi se malo gazirane vode kako bi se lakše razvlačilo i bilo elastičnije. Također se ponekad dodaje i u tijesto za buhtle ili kiflice, jer pridonosi mekoći.

Također, dodavanje male količine gazirane vode (1–2 žlice po jajetu) u smjesu za kajganu prije pečenja može dati pjenastiju i laganiju teksturu. Tu su i frutule i krafne, kod kojih može zamijeniti mlijeko ili se kombinirati s njim za dodatnu prozračnost u tijestu.

Na što pripaziti?

Gazirana voda ne smije biti topla – koristite je hladnu, posebno ako pripremate tijesto za pohanje ili palačinke. Također, izbjegavajte predugo miješanje nakon što ste je dodali jer će mjehurići ispariti i efekt će se izgubiti.

Gazirana voda je jednostavan trik koji može značajno poboljšati teksturu jela. U palačinkama, pohanju, prženim kolačima i nekim tijestima donosi laganoću i mekoću bez dodatnih sastojaka. Ako je već imate kod kuće – iskoristite je i u kuhanju, a ne samo za piće.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.