GORDON Ramsay, slavni chef i televizijska ličnost, zna brojne tajne koje jela čine spektakularnim. Isto tako, Ramsay tvrdi da gurmansko kuhanje ne mora biti komplicirano i da postoje jednostavni načini za postizanje bogatstva okusa bez puno truda, čak i kada pripremamo neka naizgled jednostavna jela poput lazanja.
Budući da s jeseni raste želja za utješnim, toplim jelima poput lazanja, sada je pravo vrijeme da otkrijete kako da vam ovo jelo svaki put ispadne savršeno. Svoje savjete za najbolje lazanje Gordon Ramsay podijelio je za portal The Kitchn - evo što je rekao.
Dodavanje prstohvata soli i papra na kraju jednostavno nije dovoljno, a to je, prema Ramsayju, jedna od najvećih pogrešaka. "Ne možete jelo začiniti nakon što je kuhano", naglašava. "Svi misle da moraju začiniti samo meso. Ne, začinite i povrće. Dodajte i malo ljutine. Malo kajenskog papra, malo dimljene paprike, malo kurkume dat će mu dubinu okusa."
Ramsay smatra da ljudi troše previše vremena na sjeckanje. Kako bi ubrzao proces, on povrće usitnjava ili pasira. "Kada pasirate to povrće - luk, češnjak, mrkvu, celer - ono se pretvori u stvarno lijepu kašu. Puno više volim to peći s proteinima nego čekati da se ti mali komadići mrkve skuhaju. I puno se bolje sjedinjuje, pogotovo s umakom."
Alternativno, povrće možete i naribati, što on i sam radi u svom receptu za lazanje al forno. "Kada ga naribate, sve se ravnomjerno nariba, a zatim i ravnomjerno skuha", objašnjava.
Slavni chef u svojim lazanjama uvijek koristi suhe listove tjestenine i nikada ih ne kuha unaprijed. No, razlog nije samo ušteda vremena. "Za mene su puno bolje od svježih jer zadržavaju teksturu nakon što se peku u pećnici 60-70 minuta. Također pomaže u formiranju slojeva."
Ako su vam lazanje na kraju vodenaste, Ramsay kaže da to ukazuje na jedan od dva problema: ili je umak prerijedak ili je bešamel previše vodenast. "Nakon što sam popržio povrće i zapekao meso, uzmem dvije ili tri žlice brašna, stavim ih na lim za pečenje i samo zapečem brašno u pećnici. Zatim to posipam po povrću da upije temeljac, i to malo čvršće drži umak. A bešamel volim zgusnuti s puno sira. Nema ništa gore od toga da postane previše vodenast."
Jednostavan, ali ključan korak: lazanje uvijek završite posipanjem svježe naribanog parmezana po vrhu. Za dodatnu aromu, možete dodati i malo svježeg origana ili bosiljka.