AKO vam je kuhanje nezamislivo bez žličice Vegete, niste jedini – taj je popularni dodatak hrani već desetljećima sastavni dio gotovo svake kuhinje. Ipak, sve češće se postavlja pitanje što se zapravo nalazi u industrijskim začinima: od pojačivača okusa i aditiva do sastojaka koje ni sami ne možemo prepoznati na deklaraciji.
Upravo zato sve više ljudi odlučuje napraviti domaću verziju povrtnog začina – bez konzervansa, umjetnih dodataka i s puno više okusa. Osim što je zdravija, ova je varijanta i ekonomična, a uz to vam daje potpunu kontrolu nad onime što unosite u jelo.
Začinsku bazu lako možete napraviti kod kuće uz nekoliko osnovnih sastojaka, a krajnji rezultat je aromatična mješavina koja se koristi baš kao i Vegeta – za juhe, variva, umake, rižota ili pečenja.
Povrće se prvo očisti, nariba ili sitno nasjecka, a zatim se suši na niskoj temperaturi u pećnici nekoliko sati, dok potpuno ne dehidrira. Nakon toga se zajedno sa soli (i kurkumom ako želite dodatnu boju i aromu) usitnjava u prah pomoću blendera ili mlinca. Tako dobiven začin čuva se u staklenci, na hladnom i suhom mjestu, i koristi se kao svaka druga začinska mješavina.
Recept sa svim detaljima nalazi se ovdje.