KAD pomislimo na talijansku kuhinju, većini nas odmah padaju na pamet rajčice, palenta, njoki... ali zanimljivo je da nijedna od tih ključnih namirnica – poput rajčice, kukuruza, pa ni krumpira – nije zapravo porijeklom iz Italije. Sve su one stigle tek nakon što su Europljani otkrili Ameriku.
Zato su se njoki nekada radili bez krumpira, a palenta bez kukuruza. Prije nego što su ove “uvozne” namirnice osvojile Italiju, u kuhinjama se kuhao griz – i upravo iz tog vremena dolazi recept za rimske njoke. Rade se od pšenične krupice, kremasti su, zapečeni sa sirom, a izabrat ćete ih svaki put kada vam se ne da mijesiti krumpir. I svi će vas tražiti recept.
Mlijeko zagrijte sa soli dok skoro ne zakuha, zatim umiješajte krupicu uz brzo miješanje dok se smjesa ne zgusne. Uklonite s vatre i odmah u smjesu umiješajte maslac, naribani parmezan i žumanjke, miješajući kako se ne bi zgrušali. Prebacite smjesu u lim za pečenje, poravnajte i pokrijte folijom, pa ohladite u hladnjaku oko pola sata dok se ne stisne.
Nakon toga kalupom izrežite diskove, složite ih u posudu za pečenje, premažite otopljenim maslacem i posipajte parmezanom. Stavite u pećnicu, a pred kraj kratko zapecite s gornjim grijačem kako bi dobili zlatnu koricu.
Recept sa svim detaljima nalazi se ovdje.