Jelo koje je američki predsjednik probao u Europi i donio u Ameriku - danas je kultno

Foto: Shutterstock

Postoji li američkije jelo od mac and cheesea? Vruće, kremasto i prepuno sira, ovo jednostavno jelo od tjestenine odavno je postalo više od puke hrane - mnogim (Amerikancima) ono je asocijacija na djetinjstvo. Evo kako je upravo ova kombinacija tjestenine i sira postala nacionalni comfort food broj jedan.

Bivši predsjednik ga je "donio" iz Europe

Iako danas gotovo nitko ne povezuje mac and cheese s Europom, upravo tamo počinju njegovi korijeni. Još u 13. stoljeću u Italiji se spominje jelo koje kombinira kuhanu tjesteninu sa sirom. Kasnije, u 18. stoljeću, britanska kuharica Elizabeth Raffald objavila je recept za "makarone s parmezanom", koji se peku u pećnici - vrlo slično današnjoj verziji.

No pravi proboj mac and cheese doživljava u Americi zahvaljujući Thomasu Jeffersonu. Oduševljen tjesteninom koju je probao u Europi, bivši američki predsjednik uveo ju je u svoju kuhinju, a vjeruje se i da je posluživao verziju mac and cheesea na državnim večerama.

U 20. stoljeću popularnost je eksplodirala zahvaljujući Kraftu, koji je 1937. lansirao instant-verziju jela u kutiji. Bila je to prava revolucija - brzo, jeftino i zasitno jelo postalo je standard u gotovo svakom američkom kućanstvu.

Što pravi mac and cheese mora imati

Danas postoji bezbroj varijanti ovog jela - s pancetom, jalapeñom, čak i s jastogom - ali osnova ostaje ista: kuhana tjestenina (najčešće makaroni) i sirni umak. No pravi mac & cheese traži više od samo topljenog sira.

Savršen umak mora biti gust, ali svilenkast. Obično se priprema klasičnom bešamel bazom (mlijeko, maslac, brašno), u koju se dodaje velika količina sira. Najčešći izbor je cheddar, ali odlični su i gouda, mozzarella ili kombinacija više vrsta sira. Važno je da se sir topi ravnomjerno i daje dubok, bogat okus.

Tjestenina treba biti al dente - prekuhana tjestenina u kremastom umaku jednostavno ne funkcionira. A iako je klasična verzija bez korice, mnogi vole dodatni sloj zapečenih mrvica na vrhu koji dodaje kontrast teksturama.

Ovdje je recept za mac and cheese - garantirano ćete uživati u ovom comfort foodu.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.