Jednostavna, a preukusna: Talijanska ljetna tjestenina koju ćete obožavati

Foto: Shutterstock

SPAGHETTI alla Nerano je tradicionalno talijansko jelo koje potječe s juga zemlje, iz slikovitog gradića Nerano, smještenog na Amalfi obali. Ovo jelo prvi je put pripremljeno 1950-ih godina u obiteljskom restoranu Maria Grazia, gdje je spoj lokalnih, sezonskih sastojaka i domišljatosti kuhinje stvorio recept koji je ubrzo osvojio srca domaćih gostiju.

Ovo jelo utjelovljuje jednostavnost i eleganciju mediteranske kuhinje - jelo koje od skromnih sastojaka stvara pravo kulinarsko iznenađenje. Glavnu ulogu ima tikvica, koja se pažljivo prži do zlatne boje i zatim miješa s posebnim sirom Provolone del Monaco, stvarajući svilenkasto-kremasti umak.

Potrebni sastojci

Upravo sada, kada je sezona tikvica u punom jeku, idealno je vrijeme da ih iskoristimo na najbolji mogući način - u ovom jednostavnom, ali izuzetno aromatičnom jelu. Za ovo jelo trebat će vam:

  • špageti
  • tikvice
  • češnjak
  • sir Provolone del Monaco 
  • maslinovo ulje
  • bosiljak
  • sol i papar
  • maslac.

Autentični okus se postiže Provolone del Monaco sirom, ali ako ga ne možete nabaviti, koristite kombinaciju dobrog Provolone sira i malo parmezana ili Grana Padana. Ključ je u kremastom spoju škrobne vode, sira i prženih tikvica.

Kako se priprema

Tikvice narežite na tanke kolutiće i prepržite ih na maslinovom ulju. Ocijedite ih na papirnatom ubrusu i malo posolite. Tjesteninu skuhajte al dente, a sa strane sačuvajte malo škrobne vode od kuhanja tjestenine.

U velikoj tavi zagrijte malo maslinova ulja i dodajte zgnječeni češnjak. Pustite da češnjak pusti aromu pa ga izvadite. Dodajte pržene tikvice, nekoliko žlica vode od kuhanja i promiješajte da se tikvice počnu raspadati i stvarati umak.

Ubacite kuhane špagete u tavu s tikvicama. Miješajte na laganoj vatri i polako dodajte naribani sir i još malo vode od kuhanja, pa miješajte dok ne dobijete kremasti umak. Po želji dodajte i komadić maslaca.

Dodajte nasjeckani svježi bosiljak i svježe mljeveni papar. Po potrebi dodatno posolite. Poslužite toplo, a cijeli recept za ovo jelo pronađite ovdje.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.