Jagode 780, dinje 128 dolara. Evo zašto je japansko luksuzno voće toliko skupo

Foto: Shutterstock

JAPAN je poznat po luksuznom voću čije cijene idu u nebesa - već smo pisali o najskupljoj sorti grožđa Ruby Roman iz Japana, čiji jedan grozd može koštati i do 400 dolara, no to nije jedino skupo voće koje dolazi odande. 

>> Ovo je najskuplja sorta grožđa na svijetu, jedan grozd može stajati i do 400 eura

Ikigai Fruits japanska je tvrtka koja se bavi uzgojem teško dostupnog, luksuznog voća, a njihovi su proizvodi itekako posebni. Cijene njihovog voća su kao cijene jela s Michelinovim zvjezdicama, no to nije ništa neuobičajeno.

Zašto je toliko skupo?

Postoji razlog zašto neki od ovih plodova koštaju stotine dolara. Svako voće mora zadovoljiti nevjerojatno visoke standarde kako bi stiglo na tržište, od sadržaja šećera i oblika do veličine i teksture. Kako bi dostigli te standarde, poljoprivrednici primjenjuju rigorozne mjere kontrole kvalitete i zato je ovo voće tako rijetko i cijenjeno.

Ova je tvrtka najpoznatija po Kotoka jagodama i po dinjama. Kotoka jagode, svjetlocrvene i simetrične jagode iz prefekture Nara u Japanu, kreću se već od 89 dolara za 500 grama. A ružičaste Pearl White jagode trenutno koštaju 128 dolara po pakiranju. Osim toga, na njihovoj web stranici stoji da raznovrsni set od 27 jagoda, Kotoka, Awayuki i Pearl White košta nevjerojatnih 780 dolara (a u cijenu nisu uključeni ni troškovi dostave). 

>> Kilogram ove rijetke kave košta više od 500 dolara, bila je omiljeno piće Luja XV.

Prodaju i dinje iz prefekture Shizuoka, koje koštaju 128 dolara po komadu, a svaku uzgajivači ručno oprašuju, ručno zalijevaju, masiraju i poliraju prije selektivne berbe. Osim toga, postoje i strogi standardi za dinje, kao i ostalo voće - uvijek se provodi analiza sadržaja šećera, okusa, zrelosti i izgleda. 

Je li ovo voće finije od jeftinijih verzija?

TikTokerica Sophie snimila je video u kojemu je usporedila Kotoka, Awayuki i Pearl White jagode za 128 dolara i organske jagode iz trgovine za 7 dolara. Potonje su, kaže u videu, malo kisele, no iako su poprilično ukusne, kaže da im je okus prosječan.

@ikigai_fruits Ever wondered why strawberries from Japan are so special compared to the ones from your local grocery store? 🍓🇯🇵 📹 @sophielikestoeat #seasonalfruit #seasonalfruits #luxurygifts #japanesestrawberry #strawberries #strawberries🍓 #freshstrawberries #japanesefruit #fruitlover #strawberrylover #strawberryseason #freshfruits #gourmetstrawberries #gourmetfruits #ikigai #ikigaifruits #japanesedeluxefruits #tricolorichigo #ichigo ♬ original sound - Ikigai Fruits

Zatim je probala japanske jagode koje su izgledom gotovo savršene, a takav im je i okus. Iako su jagode iz trgovine puno veće, japanske jagode su ipak bolje i prepune okusa.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.