Istarska Pašareta slavi 100 godina: Nikad je nisu reklamirali, a recept je tajna

Foto: FB Grad Pazin

Još od 1924. godine obitelj Ferenčić iz Pazina proizvodi Pašaretu, autentično istarsko bezalkoholno piće koje ove godine slavi 100. rođendan, piše Kult Plave Kamenice

Kultno istarsko piće

Inače, Pašareta je domaće, gazirano piće na bazi ekstrakata naranče i limuna, a zbog svog prepoznatljivog okusa bila je popularna generacijama unatrag. "Tajna je u recepturi sirupa. Tajna je odnos aroma u sirupu. Uz vodu, šećer i voćne arome agruma, ključni sastojci ostali su tajna već 100 godina", jednom je prilikom izjavio brat Franko Ferenčić za Istra 24

"Se domislin da mi je jedan danas zrel čovik poveda da se još domišlja kad ga je otac prvi put popelja na samanj u Žminj kad je ima okoli šest let, te kako su pokle šli u oštariju nešto popit. Otac mu је naruči pašaretu koja mu je bila tako dobra da i danas kad popije pašaretu taj gušt ga torna na prvu, magari je već pasalo već od šezdeset let. Forši je to razlog da se ona još vajka dela", ispričao je Renato Ferenčić, srednji od trojice braće, prisjećajući se priča njihovog djeda. 

Nikad se nije reklamirala, a preživjela je i Drugi svjetski rat

Nikad je nisu reklamirali, a tvrde kako za to nije bilo potrebe. Na pitanje kako su uspjeli bez marketinga, rekli su kako to treba pitati onoga tko u trgovini među 500 različitih boca odabere baš Pašaretu. 

Pašaretu je počeo proizvoditi Giuseppe Fiorencis (Josip Ferenčić) koji se bavio proizvodnjom i punjenjem sirupa, a sam ih je automobilom razvozio i prodavao. Tada je, kažu, postojalo barem 4 proizvođača sode i bezalkoholnih pića u Pazinu, a vjerojatno još više u okolnim istarskim gradovima, dok su danas ostali samo oni. 

Pašareta je preživjela sve, pa i Drugi svjetski rat, za vrijeme kojega je nabava sirupa bila nemoguća, pa je Josip započeo sa samostalnom proizvodnjom sirupa za sve proizvode, a osim Pašarete, tada su proizvodili i šifone (seltz) - boce sa soda vodom, za potrebe popularnog i jeftinog špricera.

Danas je proizvodi treća generacija Ferenčića, a ove će subote 7. rujna obitelj u Pazinu proslaviti stotu obljetnicu, uz koncert Gustafa i feštu koja će početi u 18:30 na Trgu slobode. Ulaz je besplatan. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.