Heinz lansira konzervu špageta carbonara namijenjenu generaciji Z, Talijani zgroženi

Foto: Shutterstock

ŠPAGETI carbonara jedno su od najpoznatijih talijanskih jela, potječu iz Rima, a zbog brzine pripreme i ukusnog umaka popularni su diljem svijeta. Iako ova tjestenina glasi kao jedno od najjednostavnijih obroka za pripremu, proširila se vijest da je američki proizvođač Heinz lansirao upravo ovo jelo - u konzervi. Time je izazvao mnoge negativne reakcije diljem Italije. 

Alessandra De Dreuille, direktorica obroka u Kraft Heinzu, ovu je tjesteninu pohvalila kao praktičan i siguran obrok koji se može pripremiti "uz vrlo malo truda", što ga čini pravim rješenjem za brz i zadovoljavajući obrok kod kuće. 

Heinz poručio da je proizvod namijenjen generaciji Z

Proizvod u rujnu stiže u supermarkete u Velikoj Britaniji i prodavat će se po 2 funte, a na deklaraciji je navedeno kako se radi o "tjestenini u kremastom umaku s pancetom" te da ne sadrži umjetna bojila. Ovo je prvi konzervirani proizvod američkog brenda u više od 10 godina, a naišao je na žestoke kritike talijanskih chefova i obožavatelja carbonare u Italiji. 

Alessandro Pipero, vlasnik rimskog restorana Pipero s Michelinovom zvjezdicom, usporedio je konzerviranu carbonaru s hranom za mačke, a mnogi su Talijani na društvenim mrežama u komentarima pitali je li ovaj proizvod šala. "Ne bih time hranio ni ulične mačke", "Bože, oprosti im, ne znaju što rade", "Tjestenina ne može biti iz konzerve", drugi su komentari zgroženih Talijana. 

Kontroverze prate carbonaru

Ovo je jelo u Italiji već izazivalo kontroverze, od toga da se diljem svijeta priprema na različite načine, primjerice neki dodaju vrhnje, pa i povrće, do profesionalnih chefova koji ga pripremaju na svoj način, poput Gordona Ramsayja, koji je 2020. na svojim društvenim mrežama objavio fotografiju "najbolje carbonare" koja, prema komentarima na društvenim mrežama, nimalo nije sličila na to jelo, dok je 2021. u The New York Timesu objavljen recept "Smoky Tomato carbonara", koji sadrži rajčice. 

Inače, ovo se jelo u originalu pravi od pet sastojaka - tjestenine, guanciale (slanina od sušenih svinjskih obraza), sira Pecorino Romano (ovčji sir), jaja (žumanjci) i crnog papra, a u Italiji ima i svoj dan - 6. travnja. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.