GROŽĐE bez koštica postalo je omiljeni izbor među mnogim potrošačima zbog svoje praktičnosti i ugodnog, slatkastog okusa. Sve ga češće viđamo na policama dućana, ali i na tržnicama, osobito u toplijim mjesecima kada stiže iz domaćeg i uvoznog uzgoja. Zbog svog izgleda i činjenice da nema sjemenke, neki ga nazivaju "umjetnim grožđem" ili se pitaju je li genetski modificirano.
Evo o čemu se zapravo radi – i zašto ovo grožđe nije ništa manje prirodno od onog s košticama.
Grožđe bez koštica odnosi se na sorte grožđa koje prirodno ne sadrže sjemenke ili ih sadrže u minimalnim količinama. Ove sorte često se nazivaju i "bezsjemenske" ili "bezkostičaste". Postoji nekoliko mehanizama koji omogućuju nastanak takvih sorti.
Stenospermokarpija: U ovoj vrsti plodova, normalna oplodnja i oprašivanje potrebni su za razvoj ploda, ali nakon toga dolazi do prestanka razvoja embrija, što rezultira plodom bez razvijenih sjemenki.
Parthenokarpija: Ovdje dolazi do razvoja ploda bez prethodne oplodnje, što znači da plodovi nastaju bez sjemenki od samog početka.
Ukratko, grožđe bez koštica dolazi od prirodne mutacije ili selektivnog uzgoja, a ne od genetskog inženjeringa. Sorte poput Sultanine (Thompson Seedless) prirodno su razvile sposobnost da formiraju plod bez razvijenih sjemenki.
Te su sorte dalje križane i selektirane tijekom desetljeća kako bi se poboljšao okus, boja i otpornost - ali sve to klasičnim uzgojem, a ne umjetnim metodama. Kod nekih sorti, koštica se počne razvijati, ali se u ranoj fazi zaustavi - zbog čega ostane samo mekana točkica, ako išta.
Sultanina je jedna od najpoznatijih sorti grožđa bez koštica. Porijeklom iz Azije, ova sorta karakterizira se velikim grozdovima i svijetlim zelenožutim bobicama. Često se koristi za proizvodnju grožđica, ali i kao stolno grožđe.
Flame Seedless je crvena sorta grožđa bez koštica koja je poznata po svojoj slatkoći i hrskavoj teksturi. Ova sorta često se nalazi u trgovinama u Hrvatskoj tijekom sezone.
Autumn Royal je crna sorta grožđa bez koštica koja se odlikuje velikim bobicama i kasnijim sazrijevanjem. Iako nije toliko rasprostranjena kao prethodne sorte, povremeno se može pronaći u specijaliziranim trgovinama.
Grožđe bez koštica nije samo praktično za konzumaciju, već i ukusno te bogato hranjivim tvarima. Važno je spomenuti kako se većina bezkoštičastih sorti kod nas uvozi, iako ih neki domaći vinogradari i voćari sve više eksperimentalno uzgajaju, osobito u Dalmaciji i Slavoniji.