Goveđa riža: Korejski znanstvenici predstavili su rižu križanu s govedinom

Ilustracija: Shutterstock

JUŽNOKOREJSKI znanstvenici nedavno su u časopisu Matter objavili detalje svog novog izuma - goveđe riže, za koju kažu da bi mogla postati pristupačniji i ekološki prihvatljiviji izvor proteina.

Iako se u posljednje vrijeme uglavnom proizvode biljne imitacije mesnih proizvoda, ovi su znanstvenici napravili nešto malo drugačije i u laboratoriju uzgojili goveđu rižu - rižu čija su porozna zrna puna goveđih mišića i masnih stanica.

Rižu su najprije obložili ribljom želatinom kako bi se stanice mesa bolje primile za zrna riže, a zrna su zatim ostavili u Petrijevoj zdjelici da se uzgajaju do 11 dana. Prema časopisu Matter, ova hibridna riža je naizgled malo čvršća i lomljivija od obične riže, ali sadrži više proteina.

Ima manji ugljični otisak i bolja je za okoliš

Prema timu znanstvenika sa Sveučilišta Yonsei u Južnoj Koreji koji su ovo osmislili, goveđa riža ima 8 posto više proteina i 7 posto više masti, a u usporedbi s običnom govedinom ima manji ugljični otisak, budući da metoda proizvodnje eliminira potrebu za uzgojem životinja.

Procjenjuje se da za svakih 100 grama proizvedenih proteina hibridna riža oslobađa manje od 6.27 kilograma ugljičnog dioksida, dok proizvodnja govedine oslobađa gotovo osam puta više, odnosno 49.89 kilograma, kažu znanstvenici.

Naime, uzgoj stoke troši puno resursa i vode i oslobađa mnogo stakleničkih plinova pa znanstvenici smatraju kako bi bilo odlično da ova hibridna riža zaživi jer riža već sama po sebi ima puno hranjivih tvari, a dodavanjem goveđih stanica imat će ih još i više.

Je li laboratorijski uzgojeno meso naša budućnost?

Ovo nije prvi tim znanstvenika koji istražuje laboratorijski uzgojene ili kultivirane mesne proizvode. Otkako je prvi hamburger uzgojen u laboratoriju predstavljen u Londonu 2013. godine, deseci tvrtki diljem svijeta uključili su se u utrku da na tržište iznesu pristupačno kultivirano meso.

>> Top 10: Ova hrana ima najveći ugljični otisak i najveći utjecaj na okoliš

U Singapuru se nedavno počeo prodavati prvi pileći proizvod na svijetu uzgojen u laboratoriju, no čini se kako nisu svi za to. Italija je podržala prijedlog zakona o zabrani laboratorijski proizvedenog mesa kako bi se očuvala prehrambena tradicija zemlje.

Kritičari ističu da u mesu uzgojenom u laboratoriju nema ništa sintetsko - ono se proizvodi uzgojem prirodnih stanica. Osim toga, mnogi se stručnjaci slažu da bi trebalo nastaviti raditi na ovakvim eksperimentima kako bismo se u budućnosti mogli okrenuti zdravijoj prehrani i namirnicama koje su prihvatljivije za okoliš.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.