GNOCCHI alla sorrentina talijanski je specijalitet iz regije Kampanije, točnije iz Sorrenta. To su mekani krumpirovi njoki pripremljeni u umaku od rajčice, s dodatkom mozzarelle i svježeg bosiljka. Jelo je jednostavno, ali izuzetno ukusno, i jedno je od onih koje osvajaju toplinom i aromama juga Italije.
Ovo jelo vuče korijene iz tradicionalne "cucina povera" (siromašne kuhinje) poluotoka Sorrento, gdje su se koristili jednostavni, ali visokokvalitetni lokalni sastojci. Legenda kaže da su njoki u Italiju stigli u 16. stoljeću, a kombinacija s rajčicom i mozzarellom postala je popularna tek kasnije, stvarajući savršenu harmoniju okusa koja slavi mediteransku kuhinju.
Naziv "alla Sorrentina" označava jela pripremljena na sorrentinski način, što gotovo uvijek uključuje umak od svježih rajčica, mozzarellu i bosiljak - tri sastojka koja ujedno predstavljaju i boje talijanske zastave. Evo kako ga pripremiti.
Za ovo jelo trebat će vam:
Krumpir skuhajte u ljusci, ogulite i propasirajte dok je još topao. Umijesite tijesto s krumpirom, brašnom, jajetom i malo soli. Oblikujte valjke, narežite na male komadiće i lagano ih utisnite vilicom kako bi bolje upili umak. Njoke kuhajte u posoljenoj kipućoj vodi. Gotovi su kada isplivaju na površinu, za što je potrebno oko 2 minute. Pažljivo ih izvadite šupljikavom žlicom.
Za umak, na maslinovom ulju kratko popržite sitno sjeckani češnjak. Dodajte pasiranu rajčicu, posolite i kuhajte na laganoj vatri oko 15 minuta. Na kraju kuhanja umiješajte natrgane listiće svježeg bosiljka. U velikoj tavi ili posudi pomiješajte kuhane njoke s pripremljenim umakom od rajčice. Dodajte mozzarellu narezanu na komadiće i lagano promiješajte tek toliko da se sir počne topiti.
Poslužite odmah, dok je jelo toplo, posipano svježe naribanim parmezanom i ukrašeno s još nekoliko listića bosiljka, a cijeli recept pronađite ovdje.