Evo kakva se tradicionalna marenda priprema u subotu na Murteru, imamo detalje

Foto: Shutterstock

U subotu, 7. rujna u 10 sati u mjestu Betina na otoku Murteru, počet će peta marenda u sklopu projekta "Taste like... marenda", u organizaciji TZ Šibensko-kninske županije i TZ Betina.

Iz organizacije najavljuju bogatu gastro ponudu, gostovanje vinarija Vinoplod Šibenik, Baraka, Birin i Livaić i izložbu starih jela, a uz tradicionalnu hranu priprema se i glazbeni program, prikaz betinske tradicije, radionice za djecu i odrasle te prodaja domaćih proizvoda od lokalnih OPG-ova i kreativaca.

Kako se jelo u Betini

Zbog svog položaja, izgleda i načina gradnje, Betina se smatra jednim od ljepših mjesta na Jadranu. Osim prehrane školjkama, u Betini je bila zastupljena i prehrana povrtnicama. Jele su se grahorice - bob, čičvarda (slanutak), fažol, biži (grašak). Poznato povrće je i stara sorta rajčice - betinska pomidora – mesnate i velike pomidore od kojih se svaku jesen pripremala kušerva (koncentrat od rajčice). U polju se još uzgajalo kupus, krumpir, blitva, krastavci i ostale povrtnice koje su žene prodavale od Zadra do Šibenika.

Pripremala su se razna jela i variva na bazi spomenutog povrća, a u Modravama kod Vranskog jezera Betinjani su imali velike površine maslinika i radilo se maslinovo ulje koje se u prošlosti dostavljalo na kraljevski dvor u Beču zbog posebnog okusa koje je imalo. Na Modravama su također bili i vinogradi od kojih se radilo vino te prošek koji je bio glavni sastojak za najpoznatije betinske slastice - pršunate (fritule).

O ovim se namirnicama i jelima priprema gastro priča "Puna usta betinske marende", a pričat će je vodiči iz UTV-a Mihovil Šibenik. Priča će biti potkrijepljena izložbom "Kako su jeli naši stari?", koja će biti postavljena za vrijeme trajanja manifestacije na glavnoj lokaciji, Trgu na moru.

Na zvuk zvona, žene bi svojim muževima nosile marendu

"U Betini je bilo puno škverova pa su žene svaki dan u 10:30 svojim muževima koji su tamo radili nosile u kartilcima (košaricama) marendu. Da je vrijeme od marende znalo se tako što bi u najvećem škveru zazvonilo zvono koje je bilo jako i čulo se kroz cilo misto. Na znak zvona, sve bi se žene brodograditelja zaputile prema škverovima s marendom", poručuju iz TZ-a Betina.

Tradicionalne marende u Betini će pripremati ekipa iz restorana Na moru, restorana Stari mlin i Konobe Treva, a posjetitelji će moći kušati vina Vinarije Vinoplod, Vinarije Šibenik, Vinarije Birin, Vinarije Baraka i Vinarije Livaić. 

Zabavni i glazbeni program

Od zabavnog i glazbenog sadržaja najavljuju M.S.A.Q., glazbeni sastav iz Šibenika poznat po kombinaciji različitih glazbenih žanrova, a na marendi će se pridružiti i KUD Zora Betina, najstarija folklorna skupina šibenskog kraja, sa svojom kulturno-umjetničkom baštinom - pjesmama, plesovima, napjevima, svađalicama, brojalicama i rugalicama.

Domaći proizvodi lokalnih proizvođača

Prodavat će se i domaći proizvodi od lokalnih OPG-ova pa će posjetitelji moći kupiti maslinovo ulje od OPG-a Buntić i OPG-a Zlatko Srdarev, med od OPG-a Ledenko i OPG-a Ante Bulat, cvijeće i sukulente od OPG-a Gorke Trokić, nakit od obrta BeYou, kravlje sireve i jogurte od OPG-a Ranch4me, bademovo ulje i brašno od OPG-a Juron te kozmetičke proizvode od lavande i maslinovog ulja od Obrta Franka Roca.

Inače, Betina je poznata po drvenoj brodogradnji koja je utemeljena 1740. godine, gdje su se gradili brodovi za tržišta od Zadra do Kvarnera i Istre. Najpoznatiji proizvod betinskih brodograditelja je tip broda betinska gajeta - čvrst, težački brod s namjenom prijevoza tereta (stoke, povrća, alata i ljudi) na prekomorske posjede, a tradicija drvene brodogradnje opstala je do danas.

Umijeće gradnje betinske gajete zaštićeno je kao nematerijalno kulturno dobro 2015. od strane Muzeja betinske drvene brodogradnje, pa se zbog toga na marendi priprema i radionica izrade mornarskih čvorova koja je namijenjena djeci i odraslima, a koju će voditi ekipa iz Muzeja betinske drvene brodogradnje.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.