PILEĆI batak i zabatak, koji zajedno čine donji i gornji dio pileće noge, predstavljaju jedan od najsočnijih i najukusnijih dijelova piletine. Riječ je o tamnijem mesu koje sadrži više masnoće od pilećih prsa, što mu daje puniji okus i čini ga otpornijim na isušivanje tijekom kuhanja.
Zahvaljujući svojoj svestranosti, batak i zabatak idealni su za sve načine pripreme - od jednostavnog pečenja ili kuhanja do složenijih gurmanskih recepata. Osim što su cjenovno pristupačniji od pilećih prsa, okusno ih često nadmašuju, osobito kada je cilj pripremiti bogato, aromatično i sočno jelo.
Ove nedjelje pripremite jedno od ovih sočnih jela s batkom i zabatkom i oduševite ukućane.
Ideja za brzi ručak - zapečena piletina s povrćem, jer u isto vrijeme pečete glavno jelo i prilog. Po želji dodajte povrće koje volite ili ono koje trenutno imate u hladnjaku, a vrijeme je da ga iskoristite. Cijeli recept pronađite ovdje.
Ovaj raskošan starinski saft prava je riznica okusa i najbolje ga je poslužiti uz pire krumpir ili tjesteninu. Može se zagustiti žlicom brašna ili žličicom gustina razmućenom u malo hladne vode, ali nije nužno. Cijeli recept nalazi se ovdje.
Skuhani u umaku od šampinjona, vrhnja za kuhanje i bijelog vina, pileći zabatci topit će se u ustima, a možete ih poslužiti s tjesteninom po želji. Ovo je jelo idealno za nedjeljni ručak, a recept se nalazi ovdje.
Ovo jelo namijenjeno je svima onima koji su otvoreni za nove okuse i vole istupiti iz svoje kulinarske zone ugode. Marokanski tagine od piletine osvojit će vas na prvi zalogaj kombinacijom slatkog, ljutog, kiselkastog i egzotičnog okusa, a recept pronađite ovdje.
Hrskava kožica, mekano i sočno meso u kombinaciji s krumpirom i porilukom čine zadovoljavajući obrok bilo koji dan u tjednu, a gremolata napravljena od peršina, prženih pinjola, korice limuna i češnjaka ovom jelu daje dodatnu svježinu. Recept se nalazi ovdje.