Amerikanka koja živi u Hrvatskoj tvrdi da ovih 14 jela svi moraju probati

Foto: Shutterstock/Instagram

ŠTO JESTI u Hrvatskoj? To je pitanje koje si svaki stranac sigurno postavi kada dođe u Hrvatsku, a nedavno smo vam pisali o preporukama jednog engleskog putopisca (ovdje). U pratećoj anketi, u kojoj je glas dalo više od 15 tisuća ljudi, vas 46 posto reklo je kako je lista generalno ok, 38 posto se potpuno složilo s napisanim, a 16 posto je odgovorilo kako je previše toga promašeno.

Još malo preporuka našli smo i kod Olivije, Amerikanke koja živi u Hrvatskoj. Na svom je Instagram profilu pod nazivom Inspired by Croatia objavila video s nekoliko jela koja se obavezno moraju probati u Hrvatskoj. "Naravno, Hrvatska ima i mnoga druga jela, ali ovo su neka od mojih najdražih za početak", napisala je u opisu videa. Što se sve našlo na njezinom popisu, saznajte u nastavku.

1. Peka

Jelo ispod peke poznato je tradicionalno jelo koje se pravi diljem Hrvatske. Pod pekom se najčešće spremaju teletina i janjetina, a u Dalmaciji su morske namirnice njezin čest sastojak, poput hobotnice, grdobine ili raže. U peku se još doda krumpir i povrće koji se savršeno slažu s mesom ili ribom.

2. Tjestenina s tartufima

Tjestenina s tartufima (najčešće fuži ili pljukanci) jedno je od jela koje vežemo za Istru i na drugom je mjestu od svih jela koje je ova Amerikanka preporučila. Ova se tjestenina može pripremiti s crnim ili bijelim tartufom, ali i s raznim tartufatama (čiji fanovi mi nikako nismo).

>> Istarska industrija tartufa je golema prevara

3. Svježe kamenice

Kamenice su posebna morska delicija, a mogu se jesti svježe, kuhane na pari, pržene ili na roštilju. Ova Amerikanka preporučuje svježe kamenice, a najboljom kvalitetom u Hrvatskoj ističu se one u Stonu.

>> Istražili smo jesu li kamenice zaista afrodizijak, odgovor bi vas mogao iznenaditi

4. Pašticada

Još jedno tradicionalno dalmatinsko jelo na ovom popisu je pašticada, jelo od goveđeg buta kuhanog u slatko-kiselom umaku od luka i mrkve, suhih šljiva, prošeka, crnog vina i octa, a najčešće se poslužuje uz njoke.

5. Štrukli

Zagorski štrukli vjerojatno su najpoznatije tradicionalno hrvatsko jelo i ono koje stranci obavezno moraju probati kada dođu u Hrvatsku. Štrukli su punjeni sirom, a mogu se peći ili kuhati pa se poslužiti s prženim krušnim mrvicama ili u juhi.

6. Rožata

Rožata je tradicionalni dalmatinski puding s preljevom od karamele, posebno popularan na dubrovačkom području, a izgleda kao hrvatska varijanta francuskog deserta crème brûlée.

>> Recept za rožatu (za prvi put se čini komplicirano, ali savladat ćete pripremu bez puno muke)

7. Boškarin

Boškarin je istarsko govedo i simbol ove regije, a smatra se pravim specijalitetom. Poslužuje se u četrdesetak restorana u Istri, ali i šire - u desetak restorana u Zagrebu i jednom restoranu u Dubrovniku.

8. Zagrebački odrezak

Kada ste u Zagrebu, onda morate probati zagrebački odrezak, slaže se s tim i Olivia. Vrlo je sličan bečkom odresku, no za razliku od bečkog, zagrebački se prvo puni šunkom i sirom, a zatim se panira i poha (internacionalno poznat kao Cordon Bleu). Može se raditi od svinjetine, piletine ili puretine, no mnogi smatraju da je pravi zagrebački onaj od teletine.

9. Kremšnita

Kremšnita je desert koji je popularan diljem Europe, ali i kod nas. Samoborska i Zagrebačka kremšnita dvije su podvrste koje se obavezno moraju probati, a to predlaže i ova Amerikanka.

>> Recept za savršene kremšnite bivšeg slastičara iz Esplanade

10. Crni rižot

Crni rižot ili rižoto popularno je dalmatinsko jelo, a radi se o rižotu od sipe koji je obojen njenim crnilom. Najbolji je onaj od svježe jadranske sipe, a takav se može kušati u mnogim restoranima diljem jadranske obale.

11. Riba na roštilju

Riba se u Hrvatskoj, a posebno u Dalmaciji, jede na razne načine, no najpopularnija je riba na roštilju, odnosno na gradele. Ipak, treba imati na umu da se ne može svaka riba ispeći na roštilju, već samo ona s čvršćim mesom, koje se ne raspadne odmah, poput brancina, orade ili pastrva.

12. Međimurska gibanica

Slatka međimurska gibanica još je jedno tradicionalno jelo hrvatske kuhinje, a poznata je po svom bogatom nadjevu. Priprema se od kora lisnatog tijesta i četiri vrste nadjeva koju uključuju svježi kravlji sir, naribane jabuke, mljevene orahe i mljeveni mak, s dodacima poput cimeta i grožđica.

>> U ova dva restorana jede se najbolja međimurska gibanica u Hrvatskoj

13. Purica s mlincima

Purica s mlincima jelo je bez kojeg ne možemo ni zamisliti blagdanski stol i koje se tradicionalno priprema diljem Hrvatske. No, ne mora se jesti samo za blagdane, a danas postoje mnogi restorani koji poslužuju ovaj tradicionalni hrvatski specijalitet.

14. Ćevapi

Iako su ćevapi popularniji u Bosni i Hercegovini, i u Hrvatskoj postoje mjesta s itekako dobrim ćevapima pa su oni još jedno jelo koje stranci obavezno moraju probati kada dođu u Hrvatsku, smatra ova Amerikanka.

>> Ova je hrvatska jela preporučio BBC

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.