KOMBINACIJA sira i maka u slasticama nepogrešiva je, a to zna i naša čitateljica Lidija Vulić-Ćurić, koja je ponovno podijelila recept za kolač koji je oduševio hrpu ljudi na Facebooku.
"Vi ste umjetnica", "Izgleda odlično", "Moram isprobati", pišu joj u komentarima, a kolač je u kratkom roku prikupio više od 200 lajkova. Lidija je u Facebook grupi Index Recepti: Što ste danas kuhali? odmah podijelila i recept iz svoje bilježnice, a mi ga donosimo u nastavku.
Potrebni sastojci
Ako volite kombinaciju sira i maka, obožavat ćete ovaj kolač, a za njegovu pripremu će vam trebati:
- maslac
- šećer
- jaja
- glatko brašno
- sol
- vanilin šećer
- krem sir
- kiselo vrhnje
- puding od vanilije
- vrhnje za šlag
- mak
- limunova korica.
Kako ga napraviti
Maslac, šećer, brašno, sol i vanilin šećer izradite mikserom da dobijete mrvičasto tijesto. U posebnoj zdjeli umutite jedno jaje pa tijestu dodajte polovicu jajeta i još malo miksajte. Dio tijesta odvojite, a drugi dio tijesta umijesite rukom. Tijesto utisnite u okrugli kalup (i donji dio kalupa i stranice) pa stavite u hladnjak.
Sastojke za kremu ručno umiješajte pa kremu podijelite na dva dijela. Pomiješajte mak, šećer, koricu limuna i vanilin šećer pa tu smjesu dodajte drugom dijelu kreme. Na tijesto stavite kremu od sira, zatim kremu od maka i ponavljajte postupak dok ne potrošite cijelu kremu. Preko kreme na kraju posipajte mrvice koje su vam ostale od tijesta.
Kolač pecite na 160 stupnjeva između 45 i 50 minuta. Ugasite pećnicu pa kolač ostavite u njoj još 20 minuta, a nakon toga ga dobro ohladite.
Cijeli recept s točnim mjerama je ovdje.