Ako u dvorištu imate drvo smokve, iskoristite i njegovo lišće. Evo kako

Foto: Shutterstock

SMOKVE su sinonim za ljeto i ljetne dane, a nerijetko ih povezujemo s morem jer se najčešće uzgajaju upravo na Mediteranu. Ipak, sve su češće i na kontinentu, a mogu se jesti sirove ili se od njih mogu napraviti džem i razne druge slastice. No jeste li znali da u kulinarstvu možete iskoristiti i smokvin list?

>> Jedemo li zapravo mrtve ose u smokvama? Evo objašnjenja uzgajivača iz Dalmacije

Smokvin je list inače poznat kao riznica zdravlja - pomaže kod prevencije dijabetesa, smanjuje razinu triglicerida u krvi, pomaže kod kardiovaskularnih problem i može smanjiti povišen tlak, a od njega možete napraviti preukusan sirup koji ima okus po kokosu i vaniliji.

Sirup od smokvinog lista

Kako biste napravili sirup od smokvinog lista, prvo uberite dvije šake (oko 70 g) najsvježijeg lišća s drveta smokve i obavezno ga uberite s peteljkama, koje će pojačati okus. Lišće operite, stavite ga u lonac, ulijte taman onoliko vode koliko je potrebno da svi listovi u loncu budu prekriveni i stavite kuhati.

@chaoticforager Figs (the fruit of Ficus caria) are delicious, but did you know that the leaves are also edible and have a wonderfully aromatic coconut-vanilla flavor profile when boiled? Let me know if you try it for yourself! (I might have to go pick some more pears and make poached pears with fig syrup)!@Redleaf Ranch Recipe: Pick two good handfuls of the freshest, youngest fig leaves you can find. The accompanying stems are extra flavorful so include them too! Boil in enough water to cover leaves until water changes color and is very fragrant. Remove leaves and add an amount of sugar to the water that roughly equals the amount of water you used. Boil until slightly thickened. Cool, bottle, and enjoy! #figleafsyrup #ficuscaria #mushroomauntie #foragedrecipes #simplesyrup ♬ Wes Anderson-esque Cute Acoustic - Kenji Ueda

Kada voda zavre i postane žućkastozelena, izvadite listove smokve iz lonca, a u vodu stavite smeđi šećer (ako je u loncu litra vode, onda dodajte jedan kilogram šećera). Kuhajte dok ne zavre i dok ne dobijete konzistenciju sirupa, a zatim sirup ohladite i prebacite u staklenu bočicu.

Kako koristiti sirup od smokvinog lista u kulinarstvu?

Sirup od smokvinog lista možete koristiti kao zamjenu za šećer budući da u sebi ima dosta šećera, pa ga možete dodati svojoj jutarnjoj kavi ili preliti preko palačinki i sladoleda. Osim toga, možete ga dodati i zobenim pahuljicama, jogurtu, u preljev za salate ili u koktele - opcija je zaista bezbroj.

Od smokava možete napraviti i razne deserte ili ih jesti na salatu, a nekoliko odličnih recepata sa smokvama pronađite OVDJE.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.