Ako na tržnici naiđete na dunje, kupite ih par. Divan su dodatak gulašu, a i jogurtu

Foto: Index

DUNJA je ukusno voće s kojim ste se susreli puno puta u životu, ali vjerojatno niste znali što točno s njom raditi. Ima tvrdu, žutu vanjštinu i mirisno, trpko meso koje je savršeno za kuhanje u raznim jelima. Jedinstvenog je mirisa i okusa, a sadrži i vrlo visok sadržaj pektina, što je čini savršenom za pripremu džemova i marmelada.

Riječ marmelada izvorno je označavala džem od dunja, a potječe od portugalske riječi marmelo, što znači dunja. Ako ste voljni eksperimentirati s ovim nedovoljno iskorištenim voćem, evo nekoliko savjeta o tome kako uključiti dunju u svoj repertoar kuhanja.

Počnite s osnovama

Dunja se najčešće koristi za izradu džemova, kompota i ostalih slatkih zimnica. Sadrži visoku razinu pektina, prirodnog sredstva za zgušnjavanje koje se nalazi u mnogim vrstama voća.

To je čini idealnom za stvaranje guste, mazive smjese koja se može koristiti na razne načine. Dunja se također može koristiti za dodavanje okusa namazima od jabuka ili krušaka jer se njezin opor okus dobro slaže sa slađim voćem.

Guljenje i priprema

Dunja je tvrdo voće koje može biti teško oguliti i izvaditi mu jezgru. Dunje najprije dobro operite kako biste uklonili hrapav površinski sloj koji ih prekriva. Zatim oštrim nožem prerežite voće na pola i žlicom uklonite sjemenke i tvrde dijelove.

Budite oprezni kada koristite nož jer ovo voće može biti prilično tvrdo i sklisko. Kako oguljeno voće ne bi posmeđilo, stavite ga u hladnu vodu s limunovim sokom ili u vodu obogaćenu šećerom.

Istražite složenija jela

Iako su trajni proizvodi od dunja, poput džemova, kompota, želea, sokova i likera, klasična upotreba ovog voća, postoje mnogi drugi načini da ga uključite u razna jela. Dunja se često koristi u slanim jelima, kao dodatak varivima ili pečenom mesu, gdje njezina oporost može pomoći u produbljivanju ostalih okusa. 

Marokanski Tagine je jelo koje svoje ime duguje glinenoj posudi vrlo sličnoj peki. Tradicionalno se priprema s janjetinom, ali se može napraviti i s piletinom ili govedinom. Dunja ovom jelu daje sladak i opor okus koji uravnotežuje ostale začine.

Svinjski gulaš s dodatkom dunja je jelo čije se varijacije mogu pronaći u Portugalu, Španjolskoj i Meksiku. U Španjolskoj je jelo poznato kao guiso de cerdo con membrillo i uključuje svinjetinu kuhanu s pastom od dunja koja se zove membrillo. U Meksiku se varijacija ovog jela zove chamorro de puerco con membrillo, a radi se o izdašnom gulašu od svinjske koljenice, paste od dunja i raznih začina.

Dunje se mogu i peći u pećnici s korjenastim povrćem poput mrkve, pastrnjaka i batata. Očistite ih, narežite na kockice te u limu za pečenje ili vatrostalnoj posudi pomiješajte s korjenastim povrćem i maslinovim uljem. Pecite u pećnici dok sve skupa ne omekša i ne postigne karamelizaciju. Dunje će pečenom povrću podariti jedinstvenu slatkoću i ugodnu teksturu.

Dunje se također mogu poširati ili pržiti te koristiti u pekarskim proizvodima poput kolača i torti. Okus dunje se odlično slaže s toplim začinima poput cimeta i muškatnog oraščića.

Budite kreativni

Kao jedinstvenu ideju za doručak, dodajte dunju u zobene pahuljice ili jogurt. Iako dunju možete pokušati jesti sirovu, često je previše opora da bi se u njoj tako uživalo. Stoga se, prije dodavanja u zobene pahuljice ili jogurt, dunje preporuča skuhati. Da biste to učinili, možete oguliti i nasjeckati dunje na male komadiće, a zatim ih kuhati u loncu s malo vode i šećera dok ne omekšaju.

Ako želite isprobati dunje u nekom slanom jelu, pokušajte je priključiti svom omiljenom receptu za gulaš. Ovo je tradicionalan način za korištenje dunja u mnogim mediteranskim i bliskoistočnim zemljama i može dodati jedinstveni okus vašem obroku. Dunje jednostavno ogulite i nasjeckajte na sitne komadiće i ubacite u gulaš tijekom zadnjih 30 minuta kuhanja.

Dunju također možete dodati voćnim salatama kako biste dodali svijetlu, pikantnu notu koja nadopunjuje druge okuse. Sve u svemu, nemojte se bojati biti kreativni s dunjama u kuhinji.

Svojim jedinstvenim okusom i svestranošću, mogu biti odličan dodatak mnogim jelima, kako slatkim tako i slanim. Iskoristite to tako da dunju koristite u receptima koji zahtijevaju aromatične sastojke poput ružine vodice ili vanilije.

Kad kuhate s dunjom, dobro je skuhajte kako bi meso omekšalo i pustilo svoju aromu. Uz malo kreativnosti i eksperimentiranja, možete otkriti nove načine korištenja ovog svestranog voća i dodati prepoznatljivu notu svojim kulinarskim kreacijama.

Kompot od dunje

Slatko od dunja

Domaća marmelada od dunje

Sir od dunje

Domaći liker od dunje

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.