Znanstvenici su otkrili da neočekivana namirnica snižava šećer u krvi

Foto: Pexels

Znanstvenici sa Sveučilišta Nevada iz Las Vegasa proveli su eksperiment kojim su došli do otkrića da krumpir, namirnica koja je obično zabranjena osobama s dijabetesom tipa 2, zapravo snižava razinu šećera u krvi.

Štoviše, kada jedu krumpir, pacijenti mogu očekivati čak i gubitak težine. Osim toga, ovo povrće poboljšava rad srca.

Znanstvenici su u istraživanje uključili 24 osobe, sve s dijagnozom dijabetesa tipa 2. Jedna polovica svaki je dan jela pečeni krumpir s ljuskom, dok je druga konzumirala rižu. Nakon 12 tjedana, sudionici koji su jeli krumpir primijetili su umjereno smanjenje razine glukoze u krvi. Osim toga, izgubili su centimetre u struku, a otkucaji srca vratili su se u normalu.

Znanstvenici su zaključili da je ključno jesti krumpir s korom. Važno ga je peći u pećnici i malo posoliti.

"Krumpir je vrlo svestrana namirnica i može se jesti uz većinu hrane. Savjetujem da ne uklanjate koru jer je ona bogata kalijem i gubi se kad se krumpir kuha s ljuskom", izjavila je autorica studije, Neda Akhavan, profesorica znanosti o prehrani na Sveučilištu Nevada, koja inače proučava stigmatizirane namirnice.

"Mnogi se šokiraju kada saznaju da krumpir ima više kalija od banane. Vjerovali ili ne, pečeni krumpir jedna je od najzasitnijih namirnica koje se konzumiraju u zapadnjačkoj prehrani. A kada se konzumira pečen, povećava našu sposobnost da se osjećamo sitima tijekom dana", dodala je.

Akhavan namjerava proširiti studiju u nadolazećim mjesecima kako bi uključila veću i raznolikiju populaciju sudionika te uključila krumpir u mediteranski obrazac prehrane.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.