Znanstvenici povezali jednu vrstu prehrane s 24 posto nižim rizikom od raka

Foto: Shutterstock

Iako se povezanost prehrane i rizika od raka istražuje već desetljećima, znanstvenici naglašavaju da je dosad manje pozornosti posvećeno rjeđim vrstama raka. Upravo zato provedeno je novo istraživanje s ciljem da se ispita može li određeni prehrambeni obrazac pružiti zaštitu i od takvih oblika bolesti.

Istraživanje je koristilo podatke iz studije Adventist Health Study-2 (AHS-2), koja je obuhvatila više od 95.000 sudionika iz SAD-a i Kanade između 2002. i 2007. godine. Nakon isključivanja osoba s postojećim dijagnozama raka i nepotpunim podacima, analizirano je 79.468 sudionika.

Sudionici su ispunili detaljne upitnike o prehrani, a dio podataka potvrđen je 24-satnim prehrambenim prisjećanjima i biomarkerima. Sudionici su bili podijeljeni u pet skupina prema prehrambenim navikama, a vegetarijanci (vegani, lakto-ovo-vegetarijanci i pesko-vegetarijanci) uspoređeni su s nevegetarijancima, prenosi EatingWell.

Rezultati su pokazali da su vegetarijanci općenito imali manji rizik od raka u odnosu na nevegetarijance. Ukupno gledano, rizik od bilo kojeg raka bio je 12 posto niži, a kod srednje učestalih karcinoma, poput melanoma, raka štitnjače i gušterače, rizik je bio 18 posto niži.

Istraživanje ipak ima određena ograničenja

Posebno značajni rezultati uključivali su 45 posto niži rizik od raka želuca, 25 posto niži rizik od limfoma i 21 posto niži rizik od kolorektalnog raka. Vegani su imali najveću zaštitu: 24 posto manji ukupni rizik od raka, dok su lakto-ovo-vegetarijanci imali devet posto, a pesko-vegetarijanci 11 posto manji rizik.

Studija ipak ima određena ograničenja. Rijetki oblici raka zabilježeni su u malom broju slučajeva, osobito među veganima i pesko-vegetarijancima, što otežava donošenje čvrstih zaključaka. Također, nevegetarijanci uključeni u ovo istraživanje bili su zdravstveno osvješteniji i konzumirali su manje mesa od opće populacije, pa su razlike među skupinama bile manje izražene.

Osim toga, istraživanje je bilo promatračko i temeljilo se na podacima prikupljenim na početku, bez praćenja promjena prehrambenih navika tijekom vremena.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.