Ženama tijekom jeseni pojačano opada kosa. Evo zašto, ali i kako to spriječiti

Foto: 123RF

JESTE li već ovih dana primijetili da vam odjednom opada puno više kose? Ako niste, velike su šanse da hoćete. No nema razloga za brigu jer vjerojatno je samo riječ o sezonskom opadanju kose koje je karakteristično za jesen. 

U studiji objavljenoj u časopisu Dermatology znanstvenici su tijekom šest godina pratili više od 800 zdravih žena i ustanovili da one najviše kose gube upravo tijekom jesenskih mjeseci. Kako su istraživanja pokazala, to je ustvari reakcija na nedostatak svjetla. Naime, naša je kosa u ljeto i proljeće nešto bujnija te brže raste jer svjetlost aktivira hormon rasta, ali i tijelo zadržava vlasi kako bi tjeme zaštitilo od jakog ljetnog sunca. 

No jesensko opadanje kose u pravilu traje između šest i osam tjedana, a stručnjaci smatraju da je normalno dnevno izgubiti do 100 vlasi. Ako primijetite da vam kosa opada u puno većoj količini te da to opadanje traje duže od osam tjedana, obratite se liječniku kako biste otkrili skriva li se iza toga neki zdravstveni problem.

Ipak, opadanje je moguće barem djelomično usporiti i to brigom o kosi izvana, ali i iznutra. Konzumirajte namirnice bogate željezom i vitaminom B koje hrane vašu kožu i kosu. Dobar odabir su šljive, jabuke ili pak citrusi, a neka se vaša prehrana sastoji i od nezasićenih masnih kiselina, poput maslinovog ulja ili sjemenki suncokreta.

No nemojte zanemariti i brigu o kosi izvana. Zato otprilike jedan sat prije pranja na nju nanesite masku ili ulje koji će joj osigurati potrebnu vlažnosti, a koristite i regenerator. Također, izbjegavajte upotrebu sušila za kosu, a u borbi protiv ovog problema mogla bi vam pomoći i redovna masaža vlasišta koja će potaknuti cirkulaciju.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.