DOBRE navike za zdravu probavu mnogo više znače od izbjegavanja probavnih smetnji. Stjecanjem dobrih navika doprinosimo cjelokupnom zdravlju, raspoloženju i imunološkoj ravnoteži. Stručnjaci iz gastroenterologije, nutricionizma i funkcionalne medicine dijele provjerene savjete koji donose dugoročne koristi.
Vlakna su ključna iz više razloga. Ona ne samo da potiču peristaltiku crijeva i sprječavaju zatvor, već hrane i korisne crijevne bakterije. Harvard Health preporučuje 21 do 38 grama vlakana dnevno iz mahunarki, cjelovitih žitarica, povrća i voća. Također, NHS ukazuje na potrebu kombiniranja topivih i netopivih vrsta vlakana uz dovoljnu hidraciju.
Kvalitetna probava zahtijeva adekvatnu hidraciju. Voda pomaže vlaknima da obave svoj posao i omekša stolicu, što preventivno djeluje protiv problema sa zatvorom. Iako konzumacija vode ovisi o svakom pojedincu i potrebama, općenita preporuka je popiti osam do deset čaša dnevno, što uključuje i unos tekućine kroz hranu i druga pića, a ne samo vodu.
Kratka šetnja, od samo pet do petnaest minuta, poslije obroka potiče crijevne kontrakcije i ubrzava probavu. Ovom navikom brinemo se o cjelokupnom zdravlju, kao i lakšem probavljanju hrane koju smo jeli.
Stručnjaci preporučuju obroke bogate raznovrsnim nutrijentima, uključujući fermentirane proizvode (primjerice kefir, kiseli kupus) i zdrave masti iz maslinovog ulja i ribe. Postojeći stručni modeli prehrane poput 5R strategije naglašavaju važnost uklanjanja upalnih namirnica te unošenja prebiotika i probiotika, prema New York Postu.
Veza između mozga i crijeva čini stres i loš san velikim okidačima probavnih smetnji. Harvard Health objašnjava da kvalitetan odmor i manji stres doprinose raznolikosti crijevne flore. Uz to, 150 do 270 minuta tjedne tjelesne aktivnosti pokazuje pozitivan učinak na crijevnu mikrobiotu.
Nekoliko manjih obroka olakšava rad probavi, a dobro je ostaviti najmanje dva sata između večere i odlaska na spavanje, time se izbjegava žgaravica i poremećaj probavnog ritma.