Zdrave zamjene koje čine razliku: Što jesti ako imate inzulinsku rezistenciju?

Foto: Pexels

PROMJENA prehrane zbog inzulinske rezistencije ne mora značiti kraj uživanja u omiljenim jelima. Ovo stanje je sve češće i potrebno je pažljivije birati namirnice, a srećom postoje pametni načini da svoja omiljena jela zadržite na jelovniku, ali u zdravijoj verziji. Ključ je u jednostavnim zamjenama koje mogu napraviti veliku razliku.

Dr. Graham Simpson kaže da je jedna od njegovih omiljenih prehrambenih zamjena korištenje riže od cvjetače umjesto klasične bijele riže.

"Bijela riža ima glikemijski indeks između 70 i 89, što znači da brzo podiže razinu šećera i inzulina u krvi. Čak je i smeđa riža u srednjem rasponu (50 do 68), pa nije idealna za osobe s inzulinskom rezistencijom", objašnjava dr. Simpson.

Nasuprot tome, riža od cvjetače ima glikemijski indeks od samo 10 do 15 i sličnu teksturu kao prava riža, ali puno blaži učinak na razinu šećera u krvi. Uz to, bogata je vlaknima koja dodatno pomažu u regulaciji inzulina.

Što je sa slatkišima?

Ako volite slatke zalogaje, zamjena za industrijske slatke grickalice može biti šalica malina i malo nemasnog sira. Nutricionistica Toby Smithson kaže da takva kombinacija osigurava dobar balans vlakana i proteina, čime se izbjegavaju nagli skokovi šećera u krvi, piše Parade.

Osim toga, preporučuje birati ugljikohidrate bogate vlaknima i kombinirati ih s izvorom proteina ili zdravih masnoća, poput krekera od cjelovitih žitarica s nemasnim sirom ili tosta s maslacem od kikirikija bez šećera.
 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.