Zašto bi odustali od omiljenih namirnica - samo se držite doba dana kada ih je najbolje jesti!

Foto: 123rf

TKO kaže da vitka linija mora biti lišena omiljenih, finih, kaloričnih namirnica? Tko se drži pravilnih smjernica u prehrani može ne samo smršaviti već dugoročno održavati svoju liniju i zdravlje bez patnji i lišavanja užitka u hrani.

Ključ je naravno umjerenost, ali ponekad si zaista možete bez ikakvog problema priuštiti i slatko i masno, ali u onom dijelu dana kada će vaš organizam bolje otrpjeti napad kalorija i brže iz njih izvući maksimum.

Zato definitivno nije isto jedete li primjerice naranče ujutro ili popodne ili čokoladu, rižu, tjesteninu...

Donosimo vam stoga kratki popis najzastupljenijih namirnica na našem tradicionalnom meniju da vidite kada je što i zašto najbolje konzumirati.

Čokolada (tamna)

DA - za doručak. Red-dva tamne čokolade za prvi obrok u danu omogućit će vašem tijelu dovoljno antioksidansa za pomlađivanje, učinit će nešto dobra i vašem srcu, od toga ćete se dovoljno najesti i imati dovoljno energije za početak dana.

NE - kao međuobrok. Nikako! Samo 25 grama čokolade između obroka počet će se pretvarati u neželjenu masnu naslagu.

Meso

DA - za ručak. Njime ćete tijelu dati dovoljno željeza, a vašim matičnim stanicama malo kisika za obnovu, energiju, uklanjanje umora i povećanje zaštite od razvoja bolesti.

NE - za večeru. zapamtite da samo jednom komadu pojedenog mesa treba minimalno pet sati da se razgradi, pa je stoga obilan mesni obrok za večeru čisti napad na vaš probavni sustav.

Zdrave grickalice (orasi, lješnjaci, bademi, kikiriki)

DA - za ručak. Poštena paka ovih zdravih grickalica dobro će vas nahraniti, dati vam dovoljnu količinu omega 3 masnih kiselina, regulirati krvi tlak, potaknuti cirkulaciju i učiniti čuda vašim plućima.

NE - za večeru. Iako zdrave, ove su grickalice prilično kalorične pa ako se ne razgrade kako treba postat će višak u vašoj liniji.

Naranče

DA - kao međuobrok. Poboljšat će vaš metabolizam, olakšati probavu, dati vam malo svježine i usput vas nahraniti.

NE - za doručak. S obzirom da su prepune vitamina i kiselina nikako se ne preporučuju na prazan želudac jer mogu snažno iziritirati želučanu ovojnicu i povećati rizik od dobivanja kroničnog gastritisa.

Tjestenina

DA - za doručak i ručak. Tjestenina od durum pšenice odličan je izvor potrebnih vlakana koji doslovno čiste vaš organizam i uklanjanju nakupljene toksine.

NE - za večeru. posebno ne s nekim mesnim umakom jer i jedno i drugo nećete stići preraditi ukoliko ih konzumirate navečer pa će se sve dobro iz tih namirnica jednostavno pretvoriti u salo.



Tikvice

DA - za večeru. Ovo je jedna od namirnica koja je itekako poželjna za večeru jer su tikvice pune vlakana koji će očistiti vaš organizam, a i same su lako probavljive, ukusne i mogu se spraviti na puno načina.

NE - za doručak. S obzirom da su tikvice snažan diuretik (ako niste znali) nije ih poželjno konzumirati ujutro kada našem organizmu nakon toliko sati sna logično nedostaje dovoljno vode. Tikvice za doručak stoga bi samo mogle potaknuti još veću dehidraciju.

Rajčice

DA - za doručak. S obzirom da su bogate organskim kiselinama olakšat će vašu probavu za ostatak dana i regulirati rad želudca i vaše gušterače.

NE - Dobre su za probavu ujutro, ali ako ih konzumirate na večer, nakon što se u organizam već unijeli određenu količinu soli lako je moguće da će vas napuhnuti i tako otežati normalnu probavu.

Krumpiri

DA - za doručak. Krumpiri su, poznato je, puni škroba koji će ujutro regulirati vaš kolesterol, a puni su i minerala koji su prijeko potrebni organizmu u početku dana.

NE - za ručak i večeru. Krumpiri su dva do tri puta kaloričnijih od bilo kojeg drugog povrća pa je stoga bolje ne konzumirati ih, posebno ne pržene, navečer, a ni popodne. U njima jednostavno probajte uživati ujutro ili prije podne.

Banane

DA - za ručak. Bogate su vlaknima i vrlo su zasitne pa ćete jednim obrokom u sred dana dobiti dovoljnu količinu kalorija i vlakana koji će pomoći razgradnji svega ostalog što ste konzumirali. Ukoliko imate problema sa žgaravicom - banane su tu da riješe stvar.

NE - za večeru. Za večer su puno teže od ostalog voća i pritom mogu otežati vašu probavu te čak i nepotrebno pojačati proizvodnju sluzi u vašem organizmu.

Jabuke

DA - za doručak. Hvale vrijedan pektin iz kore jabuke (dobro oprane pod vrućom vodom) bit će odličan cjelodnevni antioksidans.

NE - za večeru. Pektin je odličan ali je teško razgradiv pa bi vam uvečer mogao stvarati probleme s napuhavanjem.

Sir

DA - za doručak. Hranjiv je, sprječava nadutost te utječe na regulaciju težine. Ukoliko vam treba hranjiv doručak, komad sira odličan je izbor.

NE - za večeru. Kao i meso i sir je teško probavljiv. Treba mu dobrih pet sati da se razgradi pa ako ne želite da vam pojedena porcija postane višak klonite se teških namirnica prije spavanja.

Šećeri

DA - za doručak. Osim što je šećer fin, daje nam puno energije, lakše se probavljuje ako se konzumira ujutro i - budimo realni - ujutro se možete izguštati koliko želite.

NE - za večeru. Osim ako baš želite da sve što pojedete slatko prijeđe u salo, uzburka vam probavu i oteža vam san.

Riža

DA - za ručak. S obzirom da je prepuna ugljikohidrata dat će vam dovoljno energije za cijeli dan.

NE - za večeru. Ukoliko ne planirate na večer potrošiti svu tu energiju radije te ugljikohidrate ostavite za sljedeći dan. U suprotnom će se ta "energija" nataložiti na mjestima gdje ih sigurno ne želite.

 

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.