Za ovaj lagani kućni test trebate 10 sekundi, a otkriva koliko vam je zdravo srce

Foto: Pexels

ISTRAŽIVANJE objavljeno u časopisu American Journal of Physiology pokazuje da fleksibilnost može biti povezana sa zdravljem kardiovaskularnog sustava. Naime, pokazalo se da bi kod ljudi starijih od 40 godina sposobnost dodirivanja nožnih prstiju u sjedećem položaju mogla biti povezana s rizikom od srčanog ili moždanog udara.

Nemogućnost obavljanja ovog jednostavnog zadatka može značiti da su vaše arterije izgubile fleksibilnost i postale krute. Zašto? Zdrave arterije su fleksibilne i elastične, što pomaže u održavanju normalnog krvnog tlaka. Krućenje arterija povezano je sa starenjem, a dovodi do visokog krvnog tlaka i povećava sklonost stvaranju krvnih ugrušaka u arterijama te time raste rizik od moždanog i srčanog udara.

Studija je uključivala 526 zdravih odraslih osoba, nepušača normalne težine, starih između 20 i 83 godine. Sudionici su zamoljeni da sjednu na pod s leđima naslonjenima na zid i ispruženim nogama. Potom su ispružili ruke prema naprijed i savili se u struku. Na temelju toga koliko su daleko prema nožnim prstima mogli dosegnuti, sudionici studije su zatim klasificirani kao slabo ili visoko fleksibilni.

Rezultati su zatim uspoređeni s krvnim tlakom sudionika, kardio-respiratornom sposobnošću i brzinom otkucaja srca. Otkriveno je da je fleksibilnost trupa predvidjela krutost arterija sudionika srednje dobi i starijih, ali ne i mlađih sudionika.

"Vjerujemo da vježbe istezanja, jogu i pilates treba integrirati u preporučene vježbe za kardiovaskularnu dobrobit", zaključili su istraživači.

Kako napraviti ovaj test kod kuće?

Sjednite na pod s leđima naslonjenima na zid i ispruženim nogama. Potom ispružite ruke prema naprijed i savijte se u struku. Pokušajte dotaknuti prste. Ako to ne možete, možda imate povećan rizik od suženih arterija. Provjerite svoj krvni tlak.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.