VIDEO Zanima vas funkcionalni trening? U kratkom roku gradi mišiće i topi salo

Screenshot/Video: Mislav Pislak

FUNKCIONALNI trening sve je češći izbor zaljubljenika u fitness. Na prvom mjestu zbog toga što istovremeno utječe na razvoj što većeg broja motoričkih sposobnosti, energetskih sustava te na smanjenje masnog tkiva i povećanje mišićne mase. 

Ova metoda treninga omogućuje velik izbor rekvizita. Osim standardnih kao što su bučice, možete birati i girja, lopte, elastične vrpce ili konope, a nećete pogriješiti ni ako vježbate vlastitom težinom tijela.

Funkcionalni trening popularan je izbor zaposlenih ljudi jer je kratak i intenzivan budući da zahtijeva maksimalnu aktivaciju svih sustava tijela. Tijekom funkcionalnog treninga objedinjuju se dvije osnovne radnje s tijelom: potisci i povlačenja te se radi na snazi, izdržljivosti, fleksibilnosti i brzini.

Ne treba zanemariti ni psihičnu komponentu jer tijekom cijelog treninga dajete svoj maksimum. Poradit ćete na kompetitivnosti, na prvom mjestu sa samim sobom, a onda i s partnerom ili drugim osobama u grupi. U vrlo kratko vrijeme se potroši velik broj kalorija i tako stimulira anabolički učinak u tijelu povećanjem razine testosterona. To je hormon koji će izgraditi mišiće, istopiti salo, održati tijelo budnim, zdravim, vitalnijim, potiče optimizam, hrabrost…

Jedan primjer takvog treninga demonstrirao nam je trener Marko Bukvić iz OrlandoFita. 

Prvo se zagrijao skijaškim trčanjem na ergometru, a onda odradio dinamičko istezanje mišića nogu. Pokazao nam je bugarski čučanj, rumunjsko mrtvo dizanje s bučicama, bočna bacanja medicinke u zid, klasičnu i olakšanu varijantu zgibova, sklekove s povišenja, vježbu Mrtvi kukac (engl. Dead Bug), te za kraj kratki HIIT na Assault AirRunner traci.

Funkcionalni trening će vas pripremiti za sva uzbuđenja koja vas čekaju tijekom dana i općenito u životu. Pripremit će vaše tijelo da bude svrsishodno i da vam pomaže, a ne da vam otežava život.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.