Uz trodnevnu detoks dijetu riješite se otrova i oporavite organizam

Foto: Pexels

DETOKS dijeta naziv je oblika prehrane za koje vjerujemo kako se zapravo „čistimo hranom“. Popis prijedloga jelovnika, ali i lista namirnica koje čiste organizam od toksina je dugačak. Proizvođači čarobnih napitaka, konzumenti i znanost rijetko će se složiti radi li se tu o mitu ili ne. 

Zapravo problem nastaje već u samom nazivu. Detoksikacija znači da otklanjamo toksine. Po definiciji, toksini su biljne i životinjske tvari otrovne za čovjeka. U slučaju prisustva toksina u organizmu potrebna je ozbiljna medicinska pomoć.

U žargonu, pod terminom toksini podrazumijevaju se produkti metabolizma tj. otpadi koji svakodnevno odlaze iz organizma. Jetra, bubrezi, pluća i drugi organi svakodnevno i strpljivo rade na uklanjanju "otpada" i sistematski čiste organizam.

Zašto se uz detoks hranu osjećamo bolje? Kad pretrpamo organizam proteinima (optimalna količina mesa je porcija veličine ljudskog dlana ) ili brzim šećerima (optimalna dnevna količina marmelade ili krem slastica je veličine veće jušne žlice) naši organi-čistači moraju uložiti dodatan napor kako bi se izlučili produkti metabolizma. I tako iz dana u dan uz veće količine slatkog soka, piva, vina ili gaziranih pića.

Hrana bogata vlaknima (voće i povrće) te namirnice bogate mikro nutrijentima saveznik su našim organima u svakodnevnom zadatku. Detoks prehrana ili dijeta čišćenja uglavnom podrazumijeva niži ili optimalni dnevni kalorijski unos, povećan unos vode i prirodnog soka što dovodi do nadoknade izgubljene tekućine i podrška su opterećenim bubrezima. Dodaci prehrani koji su usklađeni s jelovnikom u velikoj mjeri mogu biti podrška programu normalizacije narušenih ritmova u prehrani.

Nakon blagdana i povremenih pretjerivanja slijedi povratak na zdrave navike, a sam naziv "detoks dijete" daje se po dojmu, a ne sadržaju. Jasno je da smo u suvremenom svijetu izloženi toksinima. Dokazano je da meso ribe u zagađenim morima sadrži toksine prisutno u svom okolišu. I čovjek tako može kumulirati toksine iz okoline ili pak one koje unese namirnicama koje već sadrže toksine. Taj se proces naziva bioakumulacija.

Ljudsko tijelo može akumulirati toksine i druge toksične tvari, osobito teške metale, poput žive i liposolubilnih kemikalija, poput postojanih organskih zagađivača. Toplo se nadamo da će se kroz dogledno vrijeme pronaći detoks dijeta bazirana na znanstvenim dokazima, a koja će biti rješenje za bioakumulaciju. Za sada je dovoljno ne pretjerivati u ekstremnim dijetama ne iscrpljivati organizam i svakako potražiti stručni nadzor, posebno kada su u pitanju dodaci prehrani.

Evo prijedloga jedne umjerene "postblagdanske trodnevne dijete" ili, ako vam motiviranije zvuči, "trodnevne detoks dijete".

Tekst je informativnog karaktera, a podaci daju opći uvid i ne mogu zamijeniti liječničku skrb. Liječenje ozbiljnih oboljenja moguće je samo uz sagledavanje svih pojedinačnih osobitosti, npr. vrstu i trajanje tegoba, drugih oboljenja itd, što se može postići samo u osobnom razgovoru sa stručnom osobom (liječnikom).

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.