Umrla je najstarija žena na svijetu. Ove navike pomogle su joj da doživi 118 godina

Foto: Profimedia

FRANCUSKA časna sestra Andre, najstarija osoba na svijetu, umrla je sa 118 godina u staračkom domu u Toulonu, na jugu Francuske, javlja Reuters.

Lucile Randon, koja je uzela ime Andre kada se priključila katoličkom redu sestara milosrdnica 1944., prošle godine je preživjela zarazu covidom-19. Rođena je 11. veljače 1904. i bila je najstarija živuća osoba na svijetu prema svjetskoj rang-listi superstogodišnjaka Gerontološke istraživačke grupe (GRG).

Na pitanje koja je tajna dugovječnosti, najstarija osoba na svijetu rekla je novinarima da svaki dan popije čašu vina i da je čokolada njezina "tajna".

Dvije omiljene namirnice sestre Andre nisu samo ukusne, one su pune antioksidansa. Crveno vino sadrži antioksidans resveratrol, koji može podržati zdravlje srca sprječavajući oštećenje krvnih žila, smanjujući štetni LDL kolesterol i sprječavajući stvaranje krvnih ugrušaka. Čokolada, osobito tamna, sadrži brojne antioksidanse koji također mogu smanjiti rizik od srčanih bolesti.

Osim toga, uvijek je uživala u hrani i jela je u društvu, što se doista smatra navikom koja pridonosi dugovječnosti. Istraživanje sa Sveučilišta Oxford otkriva da što ljudi češće jedu s drugima, to je veća šansa da će biti sretniji i zadovoljniji. Studija iz 2013. godine u Journal of Nutrition Education and Behavior također je otkrila da je tijekom cijelog životnog vijeka jedenje s drugima povezano sa zdravijom prehranom.

Podaci prikupljeni prije pandemije, 2019. godine, pokazali su da je očekivani životni vijek u Francuskoj bio 85.3 godine za žene i 79.4 godine za muškarce, što ga svrstava među najdulje u svijetu.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.