Udubljenja na noktima, promjene na vlasištu, svrbež... Ovo su simptomi psorijaze

Foto: Shutterstock

PSORIJAZA je autoimuna bolest koja uzrokuje neobične i vrlo neugodne kožne promjene, a o kojim se točno simptomima radi, isključivo ovisi činjenica gdje se psorijaza pojavila, donosi Medical News Today. Isto tako, psorijaza može izgledati drugačije na različitim ljudima pa ju je zbog toga ponekad iznimno teško prepoznati. Iako je riječ o kroničnoj bolesti koja nije izlječiva, može se uspješno kontrolirati odgovarajućom terapijom.

No, kako zapravo prepoznati psorijazu? Kako objašnjavaju dermatolozi, postoji mnogo različitih simptoma koji ukazuju na to da bi mogla biti riječ o ovoj autoimunoj bolesti, a oni su:

  • crvena i zadebljana koža prekrivena suhim ljuskama i koja svrbi
  • promjene na vlasištu
  • udubljenja na noktima
  • promjena boje noktiju prema žutoj ili crveno-smeđoj
  • natečeni i ukočeni zglobovi
  • pucanje ili krvarenje kože oko zglobova

Isto tako, dermatolozi naglašavaju da se simptomi mogu pojaviti na samo nekoliko mjesta na vašoj koži, ali jednako tako mogu zahvatiti i veće površine. S obzirom na to da spomenuti znakovi često znaju biti uzrokovani i nekim drugim stanjima poput stresa, alergije ili naglog pada imuniteta, dermatolog je taj koji će napraviti testiranje te otkriti je li uistinu riječ o psorijazi.

Različiti tretmani mogu pomoći u upravljanju simptomima psorijaze i njihovom ublažavanju, a u težim slučajevima, osoba može trebati hitnu medicinsku pomoć.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.