IAKO često zanemaren, unos dovoljne količine vlakana ima ogroman utjecaj na zdravlje probave, razinu šećera u krvi, pa čak i rizik od raka debelog crijeva.
Vlakna su ključna za zdravlje crijeva, urednu probavu, regulaciju šećera u krvi i još mnogo toga. Dovoljan unos može čak smanjiti rizik od raka debelog crijeva.
Starijim osobama potrebno je manje vlakana jer su općenito manje fizički aktivne i gube mišićnu masu, "pa im je metabolizam usporeniji, ukupni unos kalorija manji, a samim time i potreba za vlaknima manja", objasnila je Sara Elnakib. No, prosječna osoba unosi samo 10 do 15 grama dnevno, što je daleko ispod preporučenog, piše HuffPost.
Vlakna dolaze iz cjelovitih biljnih namirnica poput voća, povrća, cjelovitih žitarica, mahunarki. Postoje dvije vrste:
"Budući da se vlakna nalaze u biljkama, logično je jesti više biljnih namirnica, onih koje prepoznajemo kao pravu hranu iz prirode", objašnjava nutricionistica Veronica Mullins.
To konkretno znači češće posezanje za:
Dijetetičar Lon Ben-Asher upozorava da nije pametno odmah naglo povećati unos vlakana. "Tijelu treba vremena da se navikne. Ako odjednom počnete jesti previše vlakana, mogli biste osjetiti nadutost, grčeve, plinove i zatvor", kaže.
Savjet: povećavajte unos vlakana postupno. Počnite s jednom dodatnom porcijom povrća ili voća dnevno, pa polako dodajte još. Razmislite i o izboru ugljikohidrata, umjesto prerađenih proizvoda poput bijelog kruha i riže, birajte cjelovite varijante.