Zdravlje mozga ključno je za naše pamćenje, učenje i svakodnevno funkcioniranje, a mogu ga narušiti različiti čimbenici poput moždanog udara, Alzheimerove bolesti, depresije i ovisnosti. Ipak, postoje načini kako podržati kognitivno zdravlje – među njima su kvalitetan san, redovita tjelovježba i pravilna prehrana. Kada je riječ o hrani, posebno se preporučuje unos antioksidansa i omega-3 masnih kiselina. Prema dijetetičarima, ove tri namirnice mogu imati značajno pozitivan učinak na mozak.
Iako neki izbjegavaju ribu zbog brige oko žive, mnoge vrste, poput lososa, tune, sardina i skuše, sadrže vrlo malo žive i prepune su korisnih nutrijenata. Osim što su izvrstan izvor proteina, bogate su omega-3 masnim kiselinama koje pomažu u izgradnji moždanih stanica. "Studije pokazuju da ljudi koji redovito jedu ribu imaju zdraviju moždanu strukturu i bolje rezultate u pamćenju", navodi dijetetičarka i nutricionistica Shana Minei Spence za EatingWell.
Unatoč prirodnim šećerima, bobičasto voće poput borovnica, malina i jagoda bogato je vlaknima i antioksidansima zvanima antocijanini. Spence ističe: "Ovi spojevi smanjuju oksidativni stres i upale, koji su povezani sa starenjem mozga i neurodegenerativnim bolestima. Osim toga, voće pridonosi unosu važnih vitamina i minerala te se lako uklapa u obroke ili jede samostalno."
Nekada smatrana štetnima zbog kolesterola, jaja su danas prepoznata kao vrijedan izvor proteina te vitamina D, B6 i B12. Posebno su važna zbog kolina, spoja koji je ključan za proizvodnju acetilkolina – neurotransmitera važnog za pamćenje. "Neke studije pokazuju da vitamini B mogu usporiti mentalno propadanje kod starijih osoba snižavanjem razine homocisteina, aminokiseline povezane s demencijom", zaključuje dijetetičarka.