Trening 300, izazov samo za najspremnije

Foto: 123rf

U CJELOKUPNOJ  kinematografiji do danas je snimljeno nebrojeno mnogo filmova u kojima se pojavljuju koje kakvi super junaci i neustrašivi heroji. No, da bi svi oni izgledali moćno i veliko (jer jasno je kako jedan superjunak ne može biti sitne građe), glumci koji ih utjelovljuju sve češće moraju prolaziti kroz specifične trenažne procese kako bi postigli zadovoljavajući izgled. Jednu od takvih transformacija, koja je postigla golemu popularnost i interes, prošli su i glumci iz filma 300.

Spartanski trening ili popularnije zvani trening 300 osmislio je trener Mark Twight koji je vodio i nadzirao trenažni proces kompletne glumačke ekipe. Krajnji cilj trenažnog procesa bio je, kako sam Twight kaže, izgradnja mišića, postizanje goleme izdržljivosti kao i topljenje viška sala, tj. u konačnici funkcionalno tijelo s istaknutim i definiranim mišićima. Kako bi to ostvario Twight je morao ubrzati metabolizam glumaca, a to je postizao teškim, vrlo intenzivnim i nepredvidljivim treninzima. Kako sam kaže, u cjelokupnom trenažnom procesu niti jedan trening nije ponovljen dva puta. Svaki trening bio je nov i nepredvidljiv. Raspon vježbi kretao se od kardio vježbi, veslanja, trčanja itd., preko vježbi s vlastitim tijelom pa sve do vježbi s teškim utezima, girjama, teškim gumama itd.

No, sam program 300, koji je i dan danas jako popularan, glumci su zapravo prošli samo jednom na kraju kompletnog pripremnog ciklusa. Mark Twight kaže da je trening 300 osmislio kako bi mu poslužio samo kao svojevrsni test kojim će ispitati razinu snage i izdržljivosti glumaca nakon što su prošli njegove pripreme.

Trening se sastoji od 7 vježbi koje se izvode jedna za drugom bez pauze. Kada se zbroje sva ponavljanja unutar treninga dobije se 300 pa se zbog toga trening i zove trening 300. Za početak se napravi 25 zgibova. Jedino što se dozvoljava je kratak odmor ukoliko ne možete napraviti svih 25 ponavljanja iz prve. U tom slučaju, ako npr. napravite 15 zgibova, slobodno uzmete kratak odmor, a zatim i preostalih 10. No, nakon zgibova nema odmora, nego se odmah kreće na drugu vježbu 50 ponavljanja mrtvog dizanja sa 60 kg. Nakon toga slijedi redom: 50 sklekova, 50 skokova na sanduk visine 60 centimetara, 50 podizanja nogu ležeći na ravnoj klupi i u rukama držeći uteg od 60 kg, 50 jednoručnih podizanja girje od 16 kg. Kao sedma vježba i šećer za kraj dolazi ponovo 25 zgibova. Sasvim je jasno kako biste odradili ovakav trening morate biti u vrhunskoj formi.

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.