Trenerica savjetuje kako uoči vjenčanja skinuti nekoliko kilograma

Foto: Shutterstock

JEDNA mladenka udaje se za godinu dana i voljela bi skinuti pet do osam kilograma do najvažnijeg dana u životu. Za pomoć se obratila trenerici Anjuli Mack, koja je za portal Insider otkrila kako najbezbolnije doći do tog cilja. 

"Definitivno nema ništa loše u želji da smršavite zbog vjenčanja ili bilo kojeg drugog razloga. Ne morate se opravdavati - vaše tijelo, vaš izbor", kaže Mack te napominje da je gubitak pet do osam kilograma u godini dana potpuno realan i ostvariv cilj. 

Stručnjaci smatraju da je gubitak do pola kilograma tjedno zdrav gubitak težine, a želja ove mladenke uklapa se u taj okvir. 

Sporo mršavljenje je održivije

Istraživanja sugeriraju da je sporije mršavljenje održivije, a usput vam omogućuje da još uvijek uživate u kušanju svadbenih torti i u zdravicama.

"Što agresivnije pristupate mršavljenju, to ćete osjećati veću žudnju, slabije raspoloženje i manju učinkovitost", dodaje nutricionistica Jamie Wright. 

Međutim, kratke dijete mogu uspješnije djelovati kod nekih ljudi jer su motivirani brzo vidljivim rezultatima.

Mack ipak predlaže da 12 tjedana ostvarujete kalorijski deficit. Potom jedan do četiri tjedna jedete tako da održavate unos i sagorijevanje kalorija u ravnoteži, a onda blago povećate unos kalorija kako biste potaknuli izgradnju mišića. Potom ponovno smanjite unos kalorija dva to tri mjeseca prije vjenčanja kako biste izgubili višak masnoće.

"Pomoću ove strategije vaše tijelo će dobiti više mišića, manje masti, više snage, energije i samopouzdanja", dodala je Mack.

Što više vremena imate za gubitak kilograma, to će vam biti jednostavnije potpuno se preobraziti mentalno i tjelesno i možda ćete razviti novi životni stil i zadržati ga. 

Da biste smršavjeli, morate ostvarivati kalorijski deficit

Počnite s malim promjenama kao što su povećanje kretanja, povećani unos vode, duže spavanje te smanjeni unos alkohola, predlaže Mack. Kako biste osigurali da izgubite masnoću, a održite mišićnu masu, važno je raditi vježbe otpora, jesti hranu s visokim udjelom proteina i dovoljno spavati. 

Istraživanja sugeriraju da trening s otporom dovodi do gubitka masnoće, povećanja mišića, pojačanog metabolizma i sagorijevanja kalorija nakon treninga.

Ako već redovito trenirate, težite dizanju utega pet puta tjedno te nastojte povećati broj koraka u danu. 

Wright savjetuje da smanjite dnevni unos kalorija za 10 do 20 posto. Ako trenutno jedete 2200 kalorija, ciljajte na 1760 do 1980. To bi bio skroman deficit koji vodi do sporijih, ali vjerojatno održivijih rezultata.

Još jedna preporuka trenerice Mack je da svoj napredak pratite fotografiranjem i mjerenjem, a ne samo vaganjem. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.