Trčanje maratona moglo bi vas pomladiti četiri godine, tvrde znanstvenici

Foto: Unsplash

PREMA najnovijoj studiji koju je objavio jedan američki znanstveni časopis, osobe koje prvi put istrče maraton mogle bi time iskusiti velike zdravstvene prednosti, posebno vezano za normalizaciju krvnog tlaka i ukrućivanje arterija.

Istraživanje je pokazalo da se kod navedenih osoba po završetku maratona primijetilo poboljšanje u tlaku i ukrućivanju arterija ekvivalentno četverogodišnjem smanjenju vaskularne dobi, a najbolji rezultati primijetili su se kod starijih muškaraca koji su sporije istrčali maraton.

“Naša sugestija liječnicima koji se sad na početku godine sastaju s pacijentima je da im pokušaju preporučiti vježbu ili trening koji bi imao i neki konačni cilj, poput istrčavanja maratona. Iskustvo kaže da je kod takvih aktivnosti veća šansa da će pacijenti ustrajati u treninzima”, kaže jedna od koautorica istraživanja, doktorica Charlotte H. Manisty s Instituta za kardiovaskularne znanosti Sveučilišta u Londonu.

“Naše istraživanje podcrtava važnost promjene životnog stila da bi se umanjili rizici po zdravlje vezani za procese starenja.”

Ukrućivanje arterija je sastavni dio starenja u kojem se zbog povećanja krvnog tlaka i ukrućivanja arterija povećava rizik od kardiovaskularnih bolesti kod inače zdravih osoba. Redovna aerobna tjelovježba smanjuje taj rizik, a promjena životnog stila ovog tipa može vam pomladiti vaskularni sustav za skoro četiri godine.

Istraživanje je provedeno na 138 trkača koji su prvi put istrčali maraton u Londonu 2016. i 2017. godine. Znanstvenici su ih pregledali prije početka treninga te nakon istrčanog maratona da bi utvrdili ima li mogućnosti poništavanja ukrućivanja arterija vezano za starenje organizma. Svi ispitanici su bili zdravi i nisu imali prethodnih problema sa srcem i arterijama, a prije početka treninga za maraton nisu trčali više od dva sata tjedno. U prosjeku je starost ispitanika bila 37 godina, a 49 posto su bili muškarci.

Prvo ispitivanje rađeno je šest mjeseci prije samog maratona, a zaključno su ispitanici pregledani do tri tjedna nakon maratona da bi se izbjegla mogućnost da rezultati budu netočni kao posljedica određene upale ili ozljede.

Svim ispitanicima preporučeno je da se pridržavaju plana za trening za početnike koji su nudili organizatori maratona, a koji se sastojao od tri treninga tjedno koji su se postepeno pojačavali u rasponu od 17 tjedana prije samog maratona. Naravno, ispitanicima je ostavljeno na volju da koriste i neke druge planove treninga ako su to željeli. Prosječna brzina istrčanog maratona bila je 5,4 sata za žene i 4,5 sata za muškarce.

Mjerenjem je ustanovljeno da se tijekom treninga krvni tlak smanjio kod većine trkača, a krutost arterija je popustila čak i do 9 posto. To je, kad bi se mjerilo u godinama, skoro četiri godine “pomlađivanja” arterija. Najbolje rezultate su postizali stariji trkači, i to muškarci sa sporijim vremenima istrčanog maratona.

“Istraživanje pokazuje da je moguće poništiti posljedice starenja na našim žilama sa stvarnom tjelovježbom u razdoblju od samo šest mjeseci. Budući da su mjerenja vršena na širokom spektru ispitanika (i po spolu i po godinama) koji su zajednički jedino imali dobro opće zdravlje, ovo istraživanje sugerira da bi svatko mogao doći do sličnog rezultata”, rekla je Manisty po objavi istraživanja i dodala da bi, iako je istraživanje obuhvaćalo samo zdrave ispitanike, kod onih koji već imaju ukrućene arterije rezultati mogli biti još bolji.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.