Svinjska mast može biti dio uravnotežene prehrane. Evo kada ju je najbolje jesti

Foto: Shutterstock

Unatoč visokom sadržaju kalorija, svinjska mast je zdrava ako se jede umjereno. Svinjska mast sadrži 40% zasićene masti, a maslac 54%, te su oba proizvoda bogata zasićenim masnoćama u usporedbi s biljnim uljima, koja obično sadrže manje od 10% zasićene masti.

Svinjska mast je bogata vitaminima A, D i E, kao i elementima kao što su selen, kalcij, magnezij, mangan, fosfor, cink, natrij, bakar i željezo. Pomaže u normalizaciji razine kolesterola, smanjuje rizik od razvoja bolesti srca i krvožilnog sustava, te pomaže u poboljšanju metabolizma i normalizaciji rada mozga.

Međutim, treba imati na umu da je mast teška hrana. Zato nutricionisti preporučuju kombinirati je s namirnicama poput hrena i senfa koje pospješuju apsorpciju svinjske masti. Najbolje ju je jesti u prvoj polovici dana, posebno za doručak. Ona steže žučni mjehur i poboljšava odvod žuči, što pospješuje probavu.

Ako imate bolesti srca i krvožilnog sustava, gastrointestinalnog trakta ili hepatitis, bilo bi bolje izbjegavati svinjsku mast. Prije konzumacije posavjetujte se s liječnikom.

Zaključno, svinjska mast je vrsta masnoće koja se stoljećima koristi za dodavanje okusa i hrskave teksture hrani. Iako se ne smatra zdravom masnoćom u usporedbi s visokonezasićenim omega-3 uljima, poput maslinovog ulja, ipak se može koristiti u umjerenim količinama kao dio uravnotežene prehrane.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.