Studija: Trećina smrti od raka može se pripisati jednom faktoru načina života

Foto: Shutterstock

Među glavnim zdravstvenim vijestima, Američko društvo za borbu protiv raka nedavno je objavilo novu studiju koja je otkrila da se polovica smrti od raka i 40 posto novih slučajeva raka među odraslim osobama u dobi od 30 i više godina u SAD-u može pripisati čimbenicima rizika koji se mogu spriječiti.

Najveći faktor rizika za rak nešto je još gore za zdravlje od pijenja alkohola ili sjedilačkog načina života - pušenje. Najnovije istraživanje kaže da je ova navika vodeći čimbenik rizika koji pridonosi obolijevanju od raka i smrti povezanim s rakom.

Ako osoba puši već desetljećima, može se zapitati vrijedi li još uvijek prestati. Osim toga, mnogi se pitaju računa li se i pušenje električnih cigareta. Stručnjaci su za Parade podijelili odgovore na ova pitanja.

Dim cigarete sadrži više od 5000 kemikalija, uključujući 60 poznatih karcinogena koji mogu oštetiti DNK

Većina ljudi vjerojatno zna da pušenje može uzrokovati rak pluća. No, možda ćemo se iznenaditi kada saznamo da se pušenju pripisuje i 15 drugih vrsta raka. Specijalistica za istraživanje i sprječavanje raka, dr. Tracy Crane, kaže da to uključuje rak usta, dojke, jetre, želuca, bubrega, gušterače, crijeva, jajnika, mjehura i grlića maternice, kao i neke vrste leukemije.

Umirovljeni onkolog s Klinike Mayo, dr. Edward Creagan, objašnjava da je razlog zašto pušenje može uzrokovati toliko različitih vrsta raka, taj što uzrokuje mutaciju DNK stanica. Cigaretni dim sadrži više od 5000 kemikalija, uključujući 60 poznatih karcinogena koji mogu oštetiti DNK. Kada je DNK oštećena, stanice mogu rasti, razmnožavati se i postati kancerogene.

"Kada pušite, udišete sve te kemikalije u svoja pluća i, iako je neposredni utjecaj na vaša usta, grlo i plućno tkivo, budući da pluća opskrbljuju tijelo kisikom, ti kancerogeni se prenose po cijelom tijelu. Pri tome su neka tkiva osjetljivija na oštećenje DNK, čime se povećava rizik od raka," objašnjava dr. Crane.

No, što je s "vapingom", odnosno pušenjem e-cigareta? Oba stručnjaka kažu da, iako je prerano za znati dugoročni učinak vapinga, preliminarna istraživanja pokazuju da je iznimno štetan za zdravlje.

"Sastojci za e-cigarete uključuju hlapljive organske spojeve, propilen glikol, biljni glicerin, kemikalije za okus i formaldehid koji se povezuju s bolestima srca i pluća, kao i s rakom. Osim toga, nekoliko studija pokazuje da pušenje e-cigareta može uzrokovati promjene u genima koje su povezane s rakom", zaključila je dr. Crane.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.