Stomatologinja upozorava da popularni trik za izbjeljivanje zubi može biti opasan

Foto: 123RF

MOŽDA zvuči primamljivo isprobati beauty trikove koje svi dijele po društvenim mrežama, ali to nije baš uvijek sjajna ideja.

Tako se nedavno istaknuo trik za izbjeljivanje zuba u kojem se koristi limunov sok, ali stomatologinja dr. Martina Hodgson upozorava da je to loša ideja. Štoviše, ovakvo izbjeljivanje zubi bi vam moglo prouzročiti dugoročnu štetu.

"Ovih dana svi žele holivudski bijeli osmijeh, a s čitavim nizom proizvoda koji obećavaju izbjeljivanje zuba vrlo je teško znati koji je način najbolji. Dakle, kada se na našim zubima nakupljaju mrlje ili oni nisu bijeli kao što bismo htjeli da budu, primamljivo je isprobati brzi, kućni popravak", kaže ona.

Ako se bacite u pretraživanje takvih recepata, vjerojatno ćete otkriti da mnogi ljudi veličaju sposobnost limunovog soka. Štoviše, pojedinci tvrde da će vitamin C djelovati kao sredstvo za izbjeljivanje i uklanjanje mrlja. Ali i da limun sprječava nekoliko oralnih bolesti te se predlaže stavljanje limunovog soka izravno na četkicu ili ispiranje njime.

"No limunov sok ima pH 2-3, što znači da je vrlo kiseo te ne reagira dobro s caklinom. Ne samo da može nanijeti štetu, već može napraviti suprotno od onoga što pokušavate postići i učiniti zube još žućima", ističe Hodgson.

Dodaje: "Naši su zubi sastavljeni od bijelog vanjskog sloja cakline, ispod kojeg leži žuti sloj dentina. Limunov sok, kad se često koristi, a posebno kada se nanese izravno na zube i utrlja četkicom, skinut će caklinu sa zuba. To će otkriti više temeljnog dentina, što znači da zubi izgledaju još žuće nego prije. Uz to, to može dovesti do osjetljivosti i propadanja zuba."

Također, Hodgson savjetuje da, ako želite izbjeći eroziju cakline, izbjegavate redovitu konzumaciju kisele hrane i pića, čak i ako su razrijeđeni te da uvijek pričekate sat vremena nakon što konzumirate kiselu hranu ili piće prije nego što operete zube, kako biste izbjegli trljanje kiseline u caklinu i nanošenje daljnjih oštećenja, piše Mirror.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.