Što se događa s tijelom tijekom blagdanskog kupanja u hladnoj vodi?

Foto: Sasa Miljevic/PIXSELL

BOŽIĆNO ili novogodišnje kupanje u našoj zemlji nije novost. Svake godine nađe se stotinjak entuzijasta koji skaču u hladna jezera ili u more i tako proslave Božić ili Novu godinu.

"Istraživanja sugeriraju da plivanje u hladnoj vodi ima široku lepezu zdravstvenih prednosti uključujući poboljšanje raspoloženja povezano s otpuštanjem kemikalija u mozgu koje su zaslužne za onaj 'dobar osjećaj', smanjenje depresije i poboljšanje općeg blagostanja. Plivanje u hladnoj vodi također može imati koristi za kardiovaskularni sustav", kaže liječnica opće prakse dr. Nina Aslam za The Independent.

Međutim, kada je u pitanju plivanje u hladnoj vodi, potreban je oprez.

"To zahtijeva pripremu i aklimatizaciju i treba se raditi u grupi ljudi, a ne samostalno. Zagrijte mišiće nogu i ruku, nemojte skakati u hladnu vodu, radije ulazite polako do struka pa uronite ramena u vodu i zatim zaplivajte", upozorila je liječnica.

A što se točno događa s različitim dijelovima našeg tijela kada se okupamo u hladnoj vodi?

Pluća

"Prva faza nakon potpunog uranjanja u ledenu vodu poznata je kao hladni šok. U prvih nekoliko sekundi pluća se skupljaju, što može biti popraćeno nekontroliranim brzim ili dubokim disanjem - hiperventilacijom - i gubitkom kontrole disanja", pojašnjava dr. Aslam.

Srce

"Srce brzo reagira na šok. Broj otkucaja srca i krvni tlak ubrzano se povećavaju. Ako ste u dobroj formi i zdravi, to vas ne mora brinuti", dodaje dr. Aslam.

Koža

"Plivanje u hladnoj vodi može promijeniti ten. Zbog ubrzanih otkucaja srca i protoka krvi, koža će dobiti zdrav sjaj", tvrdi dr. Rhianna McClymont.

Mozak

Plivanje u hladnoj vodi tjera mozak da proizvodi više endorfina - hormona koji čini da se osjećamo dobro i može ublažiti bol.

"Plivanje u hladnoj vodi pokazalo se korisnim za naše mentalno zdravlje. Redovito plivanje u hladnoj vodi može nam pomoći da se bolje nosimo s različitim vrstama stresa jer tijelo počinje učiti kako regulirati hormone stresa. Plivanje u hladnoj vodi može stvoriti osjećaj euforije, poboljšati naše opće raspoloženje, samopouzdanje, pa čak i libido", ističe dr. McClymont.

Udovi

Postoji razlog zašto hladnoću najviše osjećamo u ekstremitetima.

"Krvne žile na periferiji se sužavaju. To je odgovor na djelovanje hladnih receptora koji dosežu vrhunac nakon 30-ak sekundi. Nakon dvije minute od uranjanja u hladnu vodu počinje druga faza, kojom se zahvaća funkcija mišića i živaca, osobito u rukama, glavi i vratu. Biokemijska aktivnost u tjelesnim stanicama, mišićima i živcima je prekinuta. Kako se mišići dalje hlade, može doći do pojačanog osjećaja boli", zaključila je dr. Aslam.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.