Što je turno skijanje i zašto postaje sve popularnije?

Foto: Promo

STRASTVENIM ljubiteljima alpskog skijanja predlažemo da ove zime isprobaju turno skijanje jer je uzbudljivo, očaravajuće i nezaboravno!

Ako ste jedan od onih koji vole i skijanje i planinarenje, onda je turno skijanje odlična rekreacija za vas. Mnogi iskusni skijaši već dugo znaju za ovaj vid rekreacije koji je u posljednje vrijeme doživio pravi procvat u cijelome u svijetu i bilježi ogroman interes kod ljubitelja adrenalina. Naime, turno skijanje se najbolje može opisati kao avantura višesatnog uspinjanja i spuštanja po planini bez potrebe "skidanja" sa skija.

To je najuzbudljiviji oblik planinarenja s kombinacijom elemenata nordijskog i alpskog skijanja jer se skijaši-planinari penju, spuštaju i hodaju po "puderastom", dubokom, neutabanom snijegu bez pomoći žičara ili sedežnica. Ovako se zapravo skijalo na samom početku razvijanja tog zimskog sporta, kada je do destinacije trebalo prijeći i po nekoliko desetaka kilometara na skijama. Danas se ovaj oblik najpoznatijeg zimskog sporta najviše štuje zbog osjećaja bezgranične slobode jer se na putu od starta do cilja nalazite samo vi, snijeg i planina.

Gdje turno skijaši skijaju?

Planinarenjem na skijama se može baviti svaki iskusni skijaš. Moramo još jednom staviti naglasak na "iskusni" jer se skijaši kreću po nepoznatom terenu koje može biti neravno, strmo ili potpuno zaleđeno. Usto, skijaši trebaju biti u odličnoj fizičkoj kondiciji te imati završenu turnoskijašku, alpinističku ili visokogorsku školu u nekom od planinarskih društava kao potvrdu da su stekli temeljna znanja i vještine potrebne za kretanje po planinama u snježnim uvjetima.

Iako u Hrvatskoj postoji nekoliko predivnih staza za ovaj vid razonode na snijegu, među kojima su najposjećenije Petehovac usred Gorskog Kotara, u blizini skijališta Platak kod Rijeke ili kod nekadašnjeg skijališta na Bjelolasici, najbliža bolje opremljena destinacija za turno skijanje je Slovenija. Netaknuta snježna prostranstva Julijskih Alpa, Karavanki i Kranjske Gore pustolovima nude nekoliko vrhunskih turno staza s kojih se pruža predivan pogled na nedirnutu prirodu.

Turno skijanje oprema – što se sve nosi na planinarenje sa skijama?

Ovakav tip skijanja sa sobom nosi potencijalne opasnosti jer se ipak radi o kretanjima po planini u zimskim uvjetima, pa čak i po ledenjaku. Iznenadne niske temperature, jak nalet vjetra, gusta magla, pa čak i lavine najveći su neprijatelji skijaša-planinara.

Da bi bio siguran na snježnoj planini, svaki skijaš treba imati najosnovniju opremu za turno skijanje, a koja uključuje:

  • Skije za turno skijanje koje su laganije od alpskih modela jer su namijenjene više za hodanje nego skijanje, dovoljno su tvrde kako bi ublažile vibracije i relativno široke kako bi lagano klizile po dubokom snijegu. Skije za turno skijanje imaju posebne, vrlo fleksibilne vezove pomoću kojih se skija, hoda i penje po snježnoj planini.
  • Pancerice za turno skijanje s gumenim vibram potplatom koji prigušuje udarce na zglobove prilikom hodanja te su dodatno postavljene jastučićima za udobnost.
  • Skijaška kaciga štiti glavu od nepovoljnih vremenskih uvjeta, iznenadnih udaraca i padova, dok skijaške naočale s dvostrukim staklom omogućuju bolji vid tijekom vedrih ili maglovitih dana.
  • Štapovi za skijanje mogu biti teleskopski ili u jednom komadu, ali obavezno sa širokom krpljom za lakše odgurivanje na ravnim stazama i laganim uzbrdicama.
  • Krzna za skije ili "cucki" su dodatak koji olakšava kretanje skijama uzbrdo. Naime, dlakavi nastavak od pravog ili umjetnog krzna, odnosno silikona, ne dopušta skijama da kližu unatrag prilikom penjanja, a s druge strane ne ometaju skijaša pri spuštanju niz padinu.

Na nezaboravno putovanje svakako treba ponijeti ruksak ili planinarsku torbu velikog volumena u kojem bi svoje mjesto svakako pronašle dereze, cepin, penjački pojas i komplet za izvlačenje iz ledenjačke pukotine, kao i rezervna odjeća te skijaška jakna, komplet prve pomoći s astrofolijom, sunčane naočale, naglavna lampa, kompas, mobitel s GPS kartama, dovoljno vode, visokovrijedna hrana i mali nožić.

Provedite vikend daleko od civilizacije, gužve i stresa. Okružite se prijateljima koji žele osjetiti čari netaknute prirode i isprobajte zajedno turno skijanje. No, prije negoli krenete prema planini, svratite do Hervisa po odgovarajuću opremu za turno skijanje – u popularnoj trgovini sportske opreme pronaći ćete sve za sve popularniji vid najdražeg zimskog sporta!

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.