Smanjuje razinu kolesterola: Ovo voće je iznimno zdravo za krvne žile

Foto: Pixabay

Krvne žile su važan dio kardiovaskularnog sustava. Kroz njih teče krv koja opskrbljuje sve organe korisnim tvarima. Da bi što bolje radile i da bismo sačuvali njihovo zdravlje, važno ih je održavati u dobrom stanju.

Prva stvar koju možemo učiniti jest dodati na jelovnik namirnice koje su korisne za srce i krvne žile. Prema studijama, u tu hranu ubrajaju se kupine.

Riječ je o voću koje sadrži topiva vlakna koja smanjuju razinu lošeg kolesterola u krvi. Osim toga, kupine sadrže komponente koje poboljšavaju unutarnji sloj krvnih žila.

Šalica kupina sadrži 62 kalorije, dva grama proteina, manje od grama masti, 14 grama ugljikohidrata, osam grama vlakana i sedam grama šećera. Tu su i vitamini C, E i K te mangan.

Redovita konzumacija kupina može smanjiti rizik od razvoja ateroskleroze, a cirkulacija krvi poboljšat će se nekoliko puta. Prisutnost kalija u kupinama utječe na normalizaciju krvnog tlaka. To je važan čimbenik u osiguravanju zdravlja kardiovaskularnog sustava.

Kupine svoju specifičnu boju duguju antioksidansu antocijanu. Poznato je da namirnice bogate antioksidansima smanjuju rizik od pojave raka te rizik obolijevanja od srčanih i bolesti krvožilnog sustava.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.