Simptomi endometrioze za koje bi svaka žena trebala znati

Foto: Shutterstock

BOLNE menstruacije, jaka krvarenja i osjećaj nadutosti… Sve su to neugodni simptomi koje je barem jednom u životu doživjela svaka žena. Ipak, ovi su simptomi samo neki od mnogih koji upućuju da bi se moglo raditi o mnogo ozbiljnijoj bolesti - endometriozi. 

Ova kronična upalna bolest trenutno zahvaća više od 170 milijuna žena diljem svijeta, a statistike pokazuju da se svaka deseta žena bori s endometriozom. Riječ je o reproduktivnom poremećaju do kojeg dolazi kada stanice koje pripadaju sluznici maternice počinju rasti izvan nje, odnosno na drugim organima gdje im nije mjesto. Iako sve češća, endometriozu se još uvijek smatra ''nevidljivom bolesti'' jer zbog njezinih specifičnih simptoma mnogo žena uopće nije svjesno svoje dijagnoze.

Kako prepoznati endometriozu?

Simptomi se najčešće javljaju pojavom prve menstruacije još u pubertetu, ali do konačne dijagnoze u prosjeku zna proći i nekoliko godina. Simptomi koji ukazuju da nije samo riječ o bolnim menstrualnim ciklusima, već nečem mnogo ozbiljnijem, jesu izrazito bolne menstruacije, bolovi prilikom obavljanja nužde, neugodnost prilikom odnosa, bolovi u donjem dijelu leđa, obilna menstrualna krvarenja, mučnina, povraćanje, nadutost, zatvor, proljev i kronični umor.

Dosadašnja istraživanja pokazala su da se simptomi endometrioze s vremenom samo pogoršavaju, a na kraju ženama ne preostaje ništa drugo nego da potraže liječničku pomoć. Tek tada u pravilu i saznaju za svoju dijagnozu. Osim što ženama koje boluju od nje oduzima priliku za normalan život, endometrioza često uzrokuje neplodnost. 

Za endometriozu lijeka još uvijek nema, ali postoje preparati koji se prepisuju kako bi smanjili intenzitet postojećih bolova i ublažili simptome. U slučaju da se endometrioza proširi na druge organe i ometa njihovo normalno funkcioniranje, potrebna je hitna operacija. I dok se u ostatku svijeta svaka deseta žena bori s ovom nemilosrdnom bolesti, u Engleskoj su otišli korak dalje. Oni su prepoznali problem i pokrenuli hvalevrijednu inicijativu kako bi se endometrioza proglasila invaliditetom.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.