Sexy muškarci su toksični i vjerojatno imaju probleme s mentalnim zdravljem

Foto: 123rf 

NE samo da seksi muškarci vjerojatno imaju mentalnih problema, već si to najčešće ne žele priznati, a kamoli potražiti pomoć. 

Frajeri koji glume frajerčine, koji su svjesni svog savršenog izgleda i samim time podređuju sebi i žene i muškarce manje atraktivnog izgleda, oni koji glume playboye vjerojatno pate od određenih mentalnih problema. Ali, čak i da to osvijeste, sigurno ne bi potražili stručnu pomoć. Kažu to mnoge studije. Posljednja u nizu koja je objavljena u stručnom mediju objedinila je puno različitih, a opet sličnih studija i zaključak je opet vrlo sličan. Istraživači su na temelju studija i ispitivanja više od 20.000 muškaraca pokušali pronaći čvrstu vezu između muškosti i mentalnog zdravlja, a u studiji su objedinjeni muškarci iz gotovo cijelog svijeta. 

Pod pojmom "muškosti" istraživali su 11 različitih pojmova: 

1. Želja za pobjedom i osvajanjem

2. Želja za emocionalnom kontrolom

3. Rizici

4. Nasilnost

5. Dominacija

6. Seksualno osvajanje - promiskuitet

7. Samopouzdanje

8. Zaposlenje

9. Moć nad ženama

10. Prezir spram homoseksualnosti 

11. Status 

Svi ti pojmovi muški su pojmovi i neki od njih jače, a neki slabije utječu na raspoloženje i uopće mentalno zdravlje muškaraca. Tako se primjerice muškarci koji nisu u rangu savršenih, ali se trude to postati, često znaju naći u depresiji, muči ih tjeskoba i nezadovoljstvo, samo zato što još nisu stigli do točke kada će njihova muškost biti u rangu s visoko postavljenom ljestvicom normi. S druge pak strane - one super muške "moći" - visoko samopouzdanje, moć nad ženama i seksualno osvajanje - imaju još veću snagu utjecati na mentalno zdravlje - ne negativno kao što je depresija, već odlazi u drugu krajnost - arogancije - koja također baš i nije djelotvorna za normalno stanje uma. Niti za osobu koja se ponaša super seksistički niti za društvo kojim je okruženo. 

I što je najgore, seksistički nabrijani muškarci koji su takvi zbog svog super samopouzdanja, visokog ega, kontrole, baš zbog svoje arogancije i visokog mišljenja o sebi nikada neće htjeti ni čuti da im treba pomoć. I tako postaju toksični. Savršeno zgodni i super toksični koji zbog svojih muških pobjeda i kontrolirano-manipuliranog osvajanja počinju svoj život voditi upravo oko takve osi te samo nastavljaju lančanu reakciju u kojem god smjeru pogledaju - toksičnost koja utječe na njihov posao, zadovoljstvo, obitelj. 

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.