Servirajte ih svježe: Osam namirnica koje nikada ne biste trebali podgrijavati

Foto: Shutterstock

KAD ogladne, ljudi najčešće bez puno razmišljanja podgriju ostatke ručka ili večere. Ali postoje neke namirnice koje uslijed podgrijavanja mogu uzrokovati trovanje hranom. Dr. Stacey Duvenage s Instituta za prirodne resurse Sveučilišta Greenwich u Londonu otkrila je kojom hranom trebamo oprezno rukovati dan ili dva nakon kuhanja.

Riža

Nekuhana riža sadrži bakteriju Bacillus cereus. Ona može preživjeti proces kuhanja i onda se početi razmnožavati kad jelo ostane na sobnoj temperaturi. Ova vrsta bakterije može proizvesti toksin koji može dovesti do trovanja hranom. Najčešći simptomi su povraćanje i proljev te bolovi u želucu.

Jaja

Jaja su obožavana namirnica zbog praktičnosti, pristupačnosti i hranjivih tvari, ali njihove ostatke nikad ne bismo trebali podgrijavati jer to dovodi do oksidacije proteina.

Gljive

Ponovno zagrijavanje gljiva uništava proteine i hranjive tvari, a može uzrokovati i bolove u želucu ili druge probleme s probavom.

Špinat

Kada se špinat podgrijava, mogu se stvoriti kancerogeni spojevi nitrozamini. Znanstvenici su te spojeve povezali s povećanim rizikom od raka jednjaka, želuca i nazofarinksa.

Krumpir

Krumpir je glavna namirnica u mnogim zemljama, ali kad se jednom skuha, ne smije se podgrijavati. U kuhanom krumpiru, ostavljenom nekoliko sati na sobnoj temperaturi, mogu se razviti Clostridium botulinum i druge bakterije, koje se neće uništiti ponovnim zagrijavanjem.

Ti toksini uzrokuju botulizam, po život opasno stanje koje napada živce, mozak i leđnu moždinu. U početku uzrokuje mučninu, povraćanje, proljev i zatvor, a bez liječenja može izazvati paralizirajuću slabost mišića.

Plodovi mora

Plodove mora treba što prije staviti u hladnjak i pojesti u roku od 24 sata. To će sačuvati kvalitetu i okus te nas zaštititi od trovanja hranom.

Piletina

Podgrijavanje piletine je u većini slučajeva u redu, ali potrebno je ubiti prisutne bakterije temperaturom od najmanje 75 stupnjeva Celzijevih. Ako to ne učinimo, izlažemo se riziku od bolesti koje se prenose hranom.

Dječja hrana

Dječja hrana, majčino i adaptirano mlijeko smiju se zagrijati samo jednom. Ako beba nije pojela svoj obrok, najsigurnije je baciti ga, piše The Sun.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.