Profesorica s Harvarda tvrdi: Konzumacija kokosovog ulja je kao da jedete čisti otrov

Foto: Pexels

POSLJEDNJIH nekoliko godina kokosovo ulje postalo je prava obaveza ako pazite na zdravu prehranu. Mnogi vjeruju u njegove gotovo čudotvorne moći, a osim u kuhinji, redovno se koristi i u tretmanima ljepote.

No jedna profesorica smatra da su zdravstvene dobrobiti kokosovog ulja upitne te tvrdi da je ono jednako loše za vas kao i "čisti otrov".

Tvrdnju je iznijela dr. Karin Michels, profesorica na fakultetu za javno zdravstvo Harvard TH Chan i direktorica Instituta za prevenciju i epidemiologiju tumora Sveučilišta u Freiburgu, tijekom govora pod naslovom "Kokosovo ulje i druge prehrambene pogreške".

U govoru na Sveučilištu u Freiburgu dr. Michels je izjavila da je kokosovo ulje "jedna od najgorih namirnica koju možete jesti" zbog štetnog učinka zasićenih masnih kiselina u kokosovom ulju. To se protivi uvriježenom uvjerenju da je kokosovo ulje dobro za vaše zdravlje jer je prethodno smatrano "superhranom" koja se u kuhinji može koristiti kao komponenta bilo kojeg obroka.

Prošle godine su stručnjaci iz Američke udruge za srce objavili kako kokosovo ulje sadrži zasićene masne kiseline i kako bi ih ljudi trebali zamijeniti onim nezasićenima jer tako mogu smanjiti rizik od razvoja kardiovaskularnih bolesti.

Također, prema dr. Michels, konzumacija kokosovog ulja daleko je "štetnija od konzumacije svinjske masti" jer se ono pretežno sastoji od zasićenih masnih kiselina, kako izvještava Business Insider.

NHS navodi da konzumacija hrane koja sadrži zasićene masne kiseline može povećati rizik od razvoja koronarne bolesti srca, zbog porasta količine lošeg kolesterola u krvi, navodi The Independent.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.