KAKO starimo, mijenjaju se i prehrambene potrebe tijela, osobito ako želimo ostati u formi ili izgubiti kilograme. Iako većina zna što treba izbjegavati, pravo je pitanje što bismo zapravo trebali jesti. Sportska dijetetičarka Tara Collingwood ističe važnost namirnica koje podupiru zdravlje mišića, kostiju i srca, stupove tjelesne spremnosti nakon pedesete, piše eatthis.com.
Losos i druge masne ribe ključne su za održavanje forme nakon 50. godine. "Bogate su omega-3 masnim kiselinama koje smanjuju upale i štite zdravlje srca i mozga", objašnjava Collingwood. Dodaje kako ove namirnice pružaju visokokvalitetne proteine koji pomažu u očuvanju čiste mišićne mase.
Grčki jogurt preporučuje se u svakoj životnoj dobi, a posebno nakon pedesete. "Visok udio proteina za zadržavanje mišića", kaže dijetetičarka. "Pruža kalcij i vitamin D (obogaćene verzije) za jake kosti". Važno je birati grčki jogurt s manje masnoće koji nije pun dodanog šećera. Collingwood savjetuje da mu sami dodate svježe voće ili druge zdrave dodatke.
Jaja su nezaobilazan dio prehrane. "Potpun izvor proteina sa svim esencijalnim aminokiselinama", ističe Collingwood. "Sadrže kolin, važan za zdravlje mozga, i vitamin D", dodaje. Odličan su izbor za doručak, a možete ih i skuhati unaprijed te imati spreman zdravi međuobrok.
Ne zaboravite na zeleno lisnato povrće poput špinata, kelja i rikole. "Prepuno kalcija, magnezija, vitamina K i antioksidansa za zdravlje kostiju i kardiovaskularnog sustava", kaže Collingwood. Naglašava i kako visok udio vlakana podupire probavu i pomaže u održavanju ravnoteže šećera u krvi.
Kada osjetite želju za slatkim, posegnite za šakom bobičastog voća. Stručnjakinja preporučuje borovnice, jagode i maline. "Prepuno antioksidansa i vlakana. Podržava zdravlje mozga, smanjuje upale i pomaže oporavku nakon vježbanja", navodi ona.
Bademi, orasi, chia i lanene sjemenke još su jedna skupina namirnica koju biste trebali uvrstiti u jelovnik. "Pružaju zdrave masti, proteine i vlakna", kaže Collingwood. Time podupiru zdravlje srca, osiguravaju osjećaj sitosti i pomažu u održavanju stabilne razine šećera u krvi.
Za kraj, Collingwood preporučuje grah i leću kao izvrstan izvor biljnih proteina. "Biljni proteini s vlaknima za podršku održavanju mišića i zdravlju probave. Bogati kalijem i magnezijem za krvni tlak i zdravlje srca", zaključuje dijetetičarka.